Lidé, kteří zachraňují ČSA, neberou plat. Jen dočasně

Adam Junek
15. 10. 2009 19:36
Stačí schválení valné hromady a odměny půjdou do desetitisíců
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Šest krizových manažerů, které do vysoce ztrátových Českých aerolinií nominoval stát, pracuje bez jakékoliv odměny. Podle zjištění deníku Aktuálně.cz ale mají všichni podepsány smlouvy na desetitisícové odměny.

Sám nový šéf dozorčí rady Václav Novák, který vyvedl z krize Vítkovice Steel, uvedl v obsáhlém rozhovoru pro Mladou frontu Dnes, že pracuje zadarmo. "Nemám domluvenou žádnou odměnu, ale jsme s panem ministrem Janotou domluveni, že se nějak domluvíme."

Je to však podle informací deníku Aktuálně.cz jen dočasný stav. Stačí v zásadě formální kývnutí valné hromady a odměny se budou počítat na desetitisíce.

Podle smlouvy, jejíž kopii má deník Aktuálně.cz k dispozici, má Václav Novák podepsanou smlouvu na plat 95 tisíc měsíčně. Plus ještě dodatek na sumu 25 tisíc za to, že místo služebního využívá soukromé auto.

"Smlouva je podepsaná, ale skutečně v této chvíli pracuji zadarmo. Peníze mi nejsou vypláceny. Na poslední valné hromadě totiž nebyl zařazen bod schválení odměn dozorčí radě," vysvětlil deníku Aktuálně.cz Novák.

"Jestli to bylo opomenutí nevím. Šel bych do toho v každém případě, takže mě to příliš nezajímá," dodal.

Stejně jsou na tom i další noví členové rady - Miroslav Zámečník, Zdeněk Šmejkal, Pavel Fuchs, Michal Mejstřík a Vladimír Bail. Těm náleží podle "tabulek" dozorčí rady ČSA 50 tisíc měsíčně.

Ve chvíli, kdy valná hromada jejich odměny schválí, vyplatí jim je ČSA i zpětně od 14. září, kdy do svých funkcí nastoupili.

Body valné hromady sestavuje představenstvo na návrh akcionáře, svých vlastních a dalších subjektů. Konečné schválení má ve svých rukou akcionář - tedy stát.

"Staří" členové rady své odměny nadále pobírají. V případě místopředsedů jde o 65 tisíc měsíčně.

 

Právě se děje

Další zprávy