Lidé koupili státní spořicí dluhopisy za 17,5 miliardy

ČTK ČTK
30. 5. 2013 14:41
Ministerstvo financí začalo dluhopisy nabízet 13. května
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Lidé si v rámci jarní emise objednali a zaplatili spořicí státní dluhopisy za 17,5 miliardy korun. ČTK to řekl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Celkové objednávky činily 19,9 miliardy korun, lidé tedy nakonec neuhradili dluhopisy za více než dvě miliardy korun. Ministerstvo plánovalo prodat v rámci emise dluhopisy za zhruba 20 miliard korun, a proto termín objednávek také zkrátilo. Ministerstvo podle Jakoba považuje emisi za úspěšnou. 

"Cíl jsme v rámci jarní emise splnili a emisi považujeme za úspěšnou," uvedl Jakob. Podle Strategie financování státního dluhu počítá MF s další emisí za deset až 20 miliard korun na podzim. 

Ministerstvo financí začalo dluhopisy nabízet 13. května a původní termín pro objednávky byl do konce května. Dobu na objednávky poté kvůli velkému zájmu zkrátilo na jeden týden. Objednávky bylo nutné zaplatit do pátku 24. května. Cenné papíry úřad vydá 12. června. 

Loni na podzim ministerstvo evidovalo objednávky za téměř 31 miliard korun. Zájemci nakonec uhradili cenné papíry za necelých 30 miliard korun. 

V předchozích emisích si dluhopisů s nominální hodnotou jedna koruna museli zájemci koupit minimálně 1000 kusů. Stejně tak tomu bude i nyní. Nově ovšem budou muset lidé u výnosů dluhopisů platit 15procentní daň. Dříve vydaných dluhopisů se to netýká. 

Dluhopisy byly k dispozici pro občany ČR i cizince. Koupit si je mohly také občanská sdružení, nadace a nadační fondy, církve, obecně prospěšné společnosti, zahraniční neziskové společnosti, kraje, města a veřejné vysoké školy. 

První dluhopisy pro občany ministerstvo financí vydalo na podzim 2011. V současnosti jsou v oběhu dluhopisy za 56,2 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy