Lidé české ekonomice věří, podnikatelé ne

Ekonomika Ekonomika
28. 11. 2008 10:40
Meziročně důvěra v českou ekonomiku klesla o 19,5 bodu

Praha - Ztráta důvěry v české hospodářství dále klesá. Zatímco spotřebitelé jí v listopadu věřili mírně více než v předchozím měsíci, podnikatelé jsou čím dál tím skeptičtější.

Důvěra spotřebitelů se zvýšila o 0,7 bodu, ta podnikatelská naopak o 6,6 procenta klesla. Na základě průzkumu o tom dnes informoval Český statistický úřad.

Lidé tak meziročně české ekonomice věří již o 19,5 procenta méně a dolů ji táhnou opět hlavně podnikatelé, jejichž důvěra klesla o 22,7 bodu. Důvěra spotřebitelů se oproti loňsku propadla o 6,7 bodu.

Spotřebitelé se podle průzkumu nejvíce bojí zhoršení své finanční situace situace a zvyšování nezaměstnanosti. Narozdíl od října také větší část z nich plánuje více spořit.

Pokles zaměstnanosti očekávají shodně i průmysloví respondenti, které navíc straší zpomalení výrobní činnosti. Investice v roce 2009 podle jejich mínění oproti letošku o pět procent klesnou, přičemž firmy budou lít peníze převážně do obnovy stávajících výrobních zařízení. S rozšiřováním výrobních kapacit nebo pořizováním nových techonologií většina dotázaných moc nepočítá.

Stavební podniky sice rovněž sklouzly k mírnému pesimismu, celkové hodnocení je ale mírně pozitivnější než u dalších odvětví. Dotázaní počítají s tím, že jim práci na minimálně osm až devět měsíců zajistí stávající zakázky.

 

Právě se děje

Další zprávy