Levnější restaurace a služby? Nižší DPH je opět ve hře

Petr Kučera Petr Kučera
4. 1. 2010 15:00
Stát by přišel o sedm miliard, prý by ale zachránil živnostníky a jejich zaměstnance
Pravá italská pizza.
Pravá italská pizza. | Foto: Reuters

Praha - V listopadu to sice nevyšlo, ale v lednu přijdou další dva pokusy. Poslanci budou opět rozhodovat o snížení daně z přidané hodnoty u vybraných služeb. Živnostníkům by tak klesly náklady, možná by zlevnily i ceny pro zákazníky. Státní rozpočet by ale nejspíš přišel o sedm miliard.

Nejnovější návrh na přeřazení vybraných služeb "s vysokou přidanou hodnotou práce" ze základní do snížené sazby DPH podala skupina poslanců ODS. Je prakticky totožný s pozměňovacím návrhem, který poslanec Vladimír Šoltys (ODS) zkusil už v prosinci přidat k vládní novele zákona o daních z příjmů, který upravuje podmínky zdanění výnosů ze státních dluhopisů pro občany. O tom, zda alespoň jeden z těchto pokusů projde, by měli poslanci rozhodnout na konci ledna.

K nejnovějšímu návrhu poslanců ODS dnes vláda zaujala neutrální stanovisko. Poslancům nicméně doporučila, aby případnou účinnost změn odložili až k 1. lednu 2011, tedy aby výpadek daňových příjmů už nezatížil letošní státní rozpočet.

Pomoc i pro kadeřníky a opraváře

Snížení sazby DPH (v současnosti tedy z 20 % na 10 %) pro restaurace a další stravovací zařízení prosazovali poslanci ODS, TOP 09 či ministr financí Eduard Janota už od loňského jara.

Pokud by návrh prošel, měla by se nižší DPH platit nově také za kadeřnické či holičské služby a opravy obuvi, koženého zboží, oděvů, bytového textilu a jízdních kol. Zlevnit by mohly také knihy nahrané na magnetických a optických médiích. Na klasické tištěné knihy se nižší sazba DPH vztahuje už nyní.

V nižší sazbě DPH mají zůstat také služby související s opravou, modernizací či rekonstrukcí domů či bytů. Původně měla tato výhoda platit jen do konce roku 2010, nyní má platit bez omezení. Nižší sazba se však vztahuje pouze na služby, tedy na práci, nikoliv na materiál.

Sociální demokraté se ještě loni na jaře neúspěšně pokoušeli snížit DPH z tehdejších devíti na šest procent.  Při rozhodujícím hlasování o Kalouskově návrhu v listopadu 2009 ale změnili názor. "Snížení DPH nyní považujeme za luxus, který si státní rozpočet nemůže dovolit," vysvětlil místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Český úspěch z doby předsednictví

Přeřazení vybraných služeb do nižší sazby DPH navrhla už loni na jaře vláda Mirka Topolánka a podpořila jej tehdy i ČSSD. Snížení umožnila březnová dohoda na úrovni Evropské unie, jejíž dosažení je označováno za jeden z velkých úspěchů českého předsednictví.

Na konci roku 2010 totiž měla skončit pro některé členské země výjimka z pravidla, že DPH na restaurační služby, kadeřnictví či bydlení nesmí být nižší než 15 procent. Státy se po mnoha letech jednání dohodly, že nižší sazba bude možná i nadále. Výsledek bývá označován za jeden z velkých úspěchů českého předsednictví v EU.

Exministr financí Miroslav Kalousek jako autor návrhu předpokládal, že výnos z DPH po přeřazení do nižší sazby klesne maximálně o zhruba 7,7 miliardy. Snížení sazby prý ale zároveň pomůže přežít mnoha drobným podnikatelům, kteří by v době krize mohli zkrachovat. "Cílem není levnější guláš nebo kadeřník, ale udržení pracovních míst v oborech s vysokou přidanou hodnotou lidské práce," připomněl Kalousek.

"Nedávná dohoda v Bruselu sice umožňuje české vládě DPH snížit, ale nejde o povinnost. Zvláště pokud vláda musela kvůli rozpočtu snížit mateřskou či platy státním zaměstnancům," připomněl Sobotka.

"Krize je ve všech 27 zemích Evropské unie, přesto se ministři financí všech zemí shodli, že jedním z možných řešení je právě snížení DPH u vybraných služeb," odpověděl na listopadovém jednání sněmovny ministr financí Eduard Janota.

Odstrašující příklad z Francie

Zastánci snížení DPH mimo jiné argumentují i tím, že návrh státního rozpočtu s poklesem daně počítal, takže schodek by se už o dalších sedm miliard nezvýšil. Podle odpůrců tohoto kroku však připomínají, že právě o těchto sedm miliard by se obří deficit rozpočtu mohl snížit, nebo tuto "rezervu" použít zmírnění citlivých škrtů, například v mateřské.

Odpůrci snižování DPH navíc dostali do ruky nový, nejen teoretický argument. Ve Francii, kde v polovině loňského roku snížili DPH pro restaurace z 19,6 na 5,5 procenta, totiž ceny pro zákazníky prakticky nezlevnily. Tamní vláda proto podnikatelům pohrozila, že daň opět zvedne.

Příčinou růstu nadváhy je nepoměr mezi energetickým příjmem a výdejem.
Příčinou růstu nadváhy je nepoměr mezi energetickým příjmem a výdejem. | Foto: Profimédia
Čtěte více:
Poprask ve Francii. Restaurace příliš málo zlevnily
 

Právě se děje

Další zprávy