Levnější potraviny, auta a mobily tlačí ceny dolů

Tomáš Fránek
10. 8. 2009 9:29
Proti červnu spotřebitelské ceny klesly
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Levnější potraviny, auta nebo mobilní telefony tlačí ceny v Česku dolů, inflace v zemi je nejnižší za šest let.

Meziroční růst spotřebitelských cen v červenci se zpomalil na 0,3 procenta z červnových 1,2 procenta. Inflace tak byla nejnižší od září 2003. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

Auta, boty, prášky

Proti červnu klesla hladina spotřebitelských cen o 0,4 procenta. Tento vývoj ovlivnilo podobně jako minulý měsíc hlavně další snížení cen potravin a také zlevnění plynu.

U potravin se ceny nejvíce snížily u pekárenských výrobků, ovoce, zeleniny a mléka a mléčných výrobků. Pokles cen pokračoval také u oděvů, obuvi, pracích prostředků a automobilů. Ceny aut byly o 9,3 procenta meziročně nižší.

Ceny mobilních telefonů klesly o 15,4 procenta a ceny telefonických a telefaxových služeb o 5,6 procenta vlivem slev mobilních operátorů.

Na podzim méně utrácení

Naopak největší vliv na růst cenové hladiny měly ceny v bydlení, kde vzrostly ceny elektřiny o 11,6 procenta, tepla a teplé vody o 7,4 procenta, vodného o 9,2 procenta a stočného o devět procent.

"Navzdory sezónnímu zvýšení cen dovolených, mírnému nárůstu ceny pohonných hmot a nájmů a zpožděnému efektu silné koruny cenová hladina v průměru pokračuje v poklesu. Slabá spotřebitelská poptávka stlačuje ceny dolů a v červenci tomuto poklesu pomohlo snižování ceny plynu. Pokles cenové hladiny by mohl pokračovat i v příštích měsících a je pravděpodobné, že na podzim budeme v průměru utrácet za stejný balík zboží a služeb zhruba stejně nebo dokonce méně než před rokem," uvedl Michal Brožka z Raiffeisenbank.

 

Právě se děje

Další zprávy