Levné volání bude. T-Mobile, O2 a Vodafone neuspěly

Tomáš Fránek
8. 6. 2010 14:43
Evropský soud potvrdil, že EU může nařídit nižší ceny roamingu
Značková prodejna T-Mobile na Národní v Praze jako první začíná prodávat v půlnoci iPhone. Pro zakazníky byla otevřena do třetí hodiny ráno.
Značková prodejna T-Mobile na Národní v Praze jako první začíná prodávat v půlnoci iPhone. Pro zakazníky byla otevřena do třetí hodiny ráno. | Foto: Roman Souček

Lucemburk - Evropská unie může nařídit snížení vysokých cen za roamingové volání.

Rozhodl o tom Evropský soudní dvůr v Lucemburku, který se zabýval námitkami čtyř velkých operátorů - Vodafonu, Telefóniky O2, T-Mobile a Orange.

Podle soudu byly před zásahem EU ceny za roamingové hovory neobvykle vysoké, průměrná cena byla pětinásobně vyšší než byly skutečné náklady operátorů. Zásah EU byl proto odůvodněný.

Operátoři napadli směrnici nařizující nižší ceny u britského soudu. Ten rozhodnutí odložil a obrátil se na Lucemburku.

EU má právo

Podle evropského soudu má Evropská unie jednoznačně právo stanovit maximální ceny, které mohou být operátory účtovány za volání přijatá i uskutečněná v zahraničí mimo jejich síť. Sporné nařízení stanovuje i strop pro ceny za velkoobchodní roaming, to znamená cenu placenou sítí spotřebitele zahraniční síti užívané spotřebitelem.

"V tomto kontextu soudní dvůr uvedl, že úroveň maloobchodních cen účtovaných za mezinárodní roamingové služby byla v době přijetí nařízení vysoká a mezi náklady a cenami není takový vztah, jaký by převládal na trzích s plně rozvinutou hospodářskou soutěží," uvedl soud v prohlášení.

"Proti vysokým cenám protestovala sdružení spotřebitelů i národní úřady, jejichž pokusy řešit situaci ale ke změně nevedly," uvedl soud. Podle tribunálu by maximální maloobchodní ceny mohly být považovány za vhodné a nezbytné k zajištění ochrany spotřebitelů před vysokými cenami.

Pětinásobek ceny

Komise před tím, než regulaci trhu navrhla, provedla rozsáhlou studii, jak problém řešit, i jaké bude mít dopady. "Průměrná cena za roamingové volání byla v době přijetí nařízení kolem 1,15 eura za minutu," rozhodl soud s tím, že jde o více než pětinásobek skutečných nákladů na poskytování velkoobchodní služby.

Loni v létě vstoupily v platnost ceny, kdy by u telefonátů v zahraničí cena bez DPH za minutu u odchozího hovoru měla dosahovat maximálně 0,43 eura (přes 11 korun) a u příchozího 0,19 eura (zhruba pět korun).

nařízení mělo původně platit pouze do letošního června. Bylo ale změněno tak, že se rozšířilo i na cenové stropy pro SMS a datové služby, přičemž se prodloužila jeho platnost do konce června 2012.
 

 

Právě se děje

Další zprávy