Lety s ČSA zlevňují. Díky ropě

Adam Junek
11. 10. 2006 13:00
Praha - Cena ropy se po třicet dní udržela pod cenou 65 dolarů na barel a České aerolinie plní svůj slib - snižují palivové příplatky.
Letiště Ruzyně v současnosti
Letiště Ruzyně v současnosti | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Snižujeme příplatky o poslední navýšení ze srpna," potvrdila deníku Aktuálně.cz tisková mluvčí ČSA Daniela Hupáková s tím, že snížení platí od 16. října.

Již předem to potvrdily firmy, které s ČSA spolupracují. "Cestovní kancelář Fischer létá s několika dopravci a každý z nich má jinak nastavené palivové příplatky. Včera ale byly splněny podmínky pro snížení poplatků u největšího dopravce, se kterým létáme, a tak můžeme snížit palivový příplatek, který účtujeme našim klientům," řekl deníku Aktuálně.cz mluvčí CK Fischer Dan Plovajko.

"Největší dopravce, se kterým létáme, jsou České aerolinie," dodal.

Cestovní kancelář FISCHER, jako první z velkých cestovních kanceláří v zemi, snížila palivový příplatek na všech svých charterových letech. Od zítra, tedy čtvrtka 12. října, snižuje palivový příplatek  z 1250 korun na 990 korun na osobu, uvedla společnost v tiskové zprávě.

"U charterových letů je politika palivových příplatků jiná, než u běžných linek. Závisí na smlouvách s jednotlivými partnery. V tomto případě už ČSA skutečně palivový příplatek snížily," uvádí Daniela Hupáková.

Naposledy nahoru?

Poslední navýšení provedly ČSA letos v srpnu, na krátkých tratích se tak k ceně letenky připlácelo 25 dolarů (o dva dolary dříve než před tím). Na dlouhých tratích stoupla cena příplatku o sedm dolarů na 67.

Počet odbavovacích přepážek na letišti se zdvojnásobil, stejně jeho kapacita: teď jím může projít až 3400 cestujícíh za hodinu.
Počet odbavovacích přepážek na letišti se zdvojnásobil, stejně jeho kapacita: teď jím může projít až 3400 cestujícíh za hodinu. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Právě tato poslední zvýšení mizí - nově tak na středních tratích zaplatí cestující 23 dolarů a na letech do New Yorku či Montrealu 60. Úplně by palivové příplatky byly zrušeny až by cena ropy klesla na třicet dní pod 35 dolarů za barel.

Jako první snížily palivové příplatky před dvěma týdny nizozemské aerolinie KLM. Šlo tak o první snižování příplatků za více než dva roky, po něž příplatky existují.

Ušetří nejen aerolinky

Palivové příplatky mají leteckým společnost nahrazovat ztráty, které utrpí kvůli rostoucím cenám ropy. Ta za poslední dva roky téměř kontinuálně rostla a příplatky tak neznaly jiný směr než vzhůru.

V polovině prázdnin dokonce cena barelu černé suroviny dosáhla na své maximum, když byla u 78 dolarů.

Nyní ale už několik týdnů cena ropy klesá a posledních čtrnáct dní se drží dokonce pod hranicí šedesáti dolarů. Díky tomu mohou klesat nejen palivové příplatky, ale i ceny benzínu u čerpacích stanic.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Zlevnění pocítili i čeští motoristé, když se průměrná cena Naturalu 95 v Česku minulý týden dostala pod třicet korun za litr.

Přesto se odborníci obávají, že stávající situace nemusí mít dlouhého trvání. Členské státy kartelu OPEC se totiž "namlsaly" vysokých cen a zisků, které jim z toho plynuly a zvažují omezení těžby, aby ceny znovu vyšroubovaly o něco víš.

Zatím OPEC ponechal na každém státu, ať se rozhodne, jestli těžbu sníží. Oficiální kvóty tak zatím zůstvávají stejné.

 

Právě se děje

Další zprávy