Letiště Ruzyně stojí za 26 miliard, píše se v posudku

Ekonomika Ekonomika
20. 10. 2011 9:16
Hodnota ČSA, druhého hlavního hráče chystaného spojení, zatím zveřejněna nebyla
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Praha - Současná tržní hodnota Letiště Praha je podle znaleckého posudku společnosti PricewaterhouseCoopers (PwC) 26,48 miliardy korun.

Deník Mladá Fronta Dnes informoval, že  posudek si nechalo vypracovat vedení Letiště Ruzyně, které tento údaj portřebuje znát před spojením Letiště Ruzyně a Českých aerolinek pod jednu firmu Český aeroholding.

Podle mluvčí Letiště Praha Michaely Lagronové jde zatím jen o ocenění nemovitostí letiště, na dalších několik miliard bude ohodnocena ještě provozní část letiště. "V obou případech jde jen o účetní hodnotu firmy. Podobnou mělo letiště i v roce 2008, když se uvažovalo o privatizaci," dodala. Podle ní by skutečná hodnota letiště byla zjistitelná až v případě reálné konkurenční soutěže o koupi této majetkové účasti.

Tržní cena může být až 75 miliard Kč

Také podle analytika společnosti Cyrrus Jana Procházky by cena při případném prodeji mohla být vyšší. "Privatizační cena za stoprocentní podíl má svůj skrytý půvab v podobě prémie nad férovou cenu určenou například znalcem," řekl. Podle něj by stále mohlo jít o cenu ve výši 20 až 25násobku ukazatele zisku před zdaněním a odpisy EBITDA. V praxi by tak suma mohla činit až 75 miliard korun, píše MfD.

Přesto jde o nižší sumu než je 100 miliard korun, na kterou cenu letiště odhadoval před třemi lety při úvahách o privatizaci letiště ministr financí Miroslav Kalousek.

ÚOHS chce rozhodnutí o aeroholdingu vydat do konce října

Spojení Letiště Praha a Českých aerolinií stále ještě není definitivní. Vznik Českého aeroholdingu už pět měsíců posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). "Do konce října chceme vydat rozhodnutí, celé se to chýlí ke konci," uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Zatím se také čeká na zveřejnění reálné tržní ceny ČSA.

Součástí velkých změn budou prý i personální přesuny. Do čela aeroholdingu se postaví Miroslav Dvořák, který podle MfD odejde z čela Českých aerolinií. Podle zdrojů listu už firma na Úřadu civilního letectví žádá o změnu takzvané provozní příručky, ze které Dvořák vypadne a nahradí ho současný předseda představenstva Philippe Moreels.

 

Právě se děje

Další zprávy