Letiště Praha a ČSA se spojí v jediný holding

Veronika Skálová Veronika Skálová
24. 11. 2010 14:10
O spojení rozhodla vláda, jde o další krok v restrukturalizaci ČSA

Praha - Ziskové Letiště Praha a v minulosti ztrátové České aerolinie po tvrdé ozdravné kúře se spojí v jediném holdingu. Oznámilo to ministerstvo financí s tím, že vytvoření akciové společnosti Český aeroholding dnes schválila vláda.

"Uvedený krok je další úrovní holdingového uspořádání, které již v rámci vládou schválené restrukturalizace několik měsíců realizují České aerolinie. Jde o samofinancovaný projekt s dlouhodobým přínosem do veřejných rozpočtů a pozitivním vlivem na českou ekonomiku," uvedl k tomu mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Mluvčí aerolinek k rozhodnutí vlády pouze uvedla, že ČSA tento krok vítá, podrobnosti uvede ve čtvrtek na tiskové konferenci.

Ozdravná kúra ČSA i vytvoření nového holdingu by mělo skončit do konce roku 2012. Spojení obou firem musí ještě posvětit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Letiště Praha v loňském roce dosáhlo zisku před zdaněním 1, 064 miliardy korun, České aerolinie vykázaly ztrátu 3,75 miliardy korun. Obě společnosti mají už rok stejného ředitele - Miroslava Dvořáka, který ve vedení letecké společnosti vystřídal Radomíra Lašáka.

 

Právě se děje

Další zprávy