Létání s ČSA zase podraží. Ropa je moc drahá

aju,dkl
15. 6. 2007 16:21
Na dlouhých letech si lidé připlatí přes 200 korun
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Největší český letecký přepravce zvedá cenu létání. K letence ČSA si zákazník opět připlatí více za paliva. Na krátkých letech jen asi o 40 korun navíc, na dlouhých tratích víc než 200 korun.

ČSA se totiž po více než půl roce rozhodly opět zvýšit palivový příplatek. "Vzhledem k dalšímu výraznému nárůstu cen ropy, která v dubnu dosáhla hodnoty 65 dolarů za barel a podle předpokladů se na této úrovni delší dobu udrží, přistupují České aerolinie k navýšení palivového příplatku s platností od dnešního dne," uvedla Daniela Hupáková, tisková mluvčí ČSA.

Nově jsou tak palivové příplatky stanoveny na krátkých trasách na 25 dolarech, což jsou dva dolary plus, a na dlouhých 71 dolarů, tedy o jedenáct dolarů navíc.

Posledně se výše příplatku měnila na podzim minulého roku. Tehdy naopak ČSA příplatek za drahé pohonné hmoty snižovaly. Tehdy klesly příplatky o dva dolary na krátkých tratích a o sedm na dlouhých. Tehdy se naopak cena ropy po více než třicet dnů udržela pod hranicí 65 dolarů za barel.

Náklady na pohonné hmoty představují zhruba čtvrtinu celkových provozních nákladů společnosti. Palivový příplatek, který dnešním dnem ČSA zvyšují, pokrývá tyto náklady zhruba ze 40 procent.

ČSA většinou při příplatkové politice vyčkávají než tak učiní některý z velkých konkurentů, jako je Lufthansa Air France nebo British Airways. Ne jinak je tomu nyní.

Je to přesně týden, co se ke zvýšení svých palivových příplatků odhodlal největší britský dopravce British Airways. Jeho zvýšení činí pět liber, tedy asi 210 korun, a to jak na krátkých, tak na dlouhých trasách. Při letu, který trvá méně než devět hodin si tak nyní cestující za drahou ropu připlatí 38 liber, na delších trasách 43 liber.

Od května 2004, kdy se začalo se zaváděním palivového příplatku, je to u BA už deváté zvýšení.

Stejně jako BA přistoupily ke zdražování i nizozemské aerolinie KLM ze spojeného koncernu Air France-KLM. Od počátku května si zákazníci kupující letenky v Nizozemí připlatí na krátkých tratích o euro navíc a na dlouhých o pět eur. Celekm je tak na jednosměrné cestě vyjde palivo na 23 eur na krátkých tratích a 60 na dlouhých tratích.

 

Právě se děje

Další zprávy