Lesy ČR vyhlásí na podzim nové jednoroční tendry

ČTK ČTK
18. 8. 2010 19:48
Tento rok chce státní podnik ušetřit stovky milionů korun
Dřevo z pokácených stromů za českými hranicemi
Dřevo z pokácených stromů za českými hranicemi | Foto: Hnutí Duha

Praha - Státní Lesy ČR vyhlásí na podzim jednoroční tendry na těžbu dřeva v roce 2011, které budou jednokolové a hlavním kritériem má být nabídnutá cena.

Oznámil to ve středu ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Původní obří tendr v hodnotě 16 miliard korun, který kritizovali politici, ekologové, lesnické firmy a výhrady k němu měl antimonopolní úřad, Lesy ČR zrušily v polovině května. Firmě patří polovina lesů v zemi, podle zrušených tendrů se v nich mělo pracovat od ledna 2011.

Menším zpracovatelům dřeva se ani nový způsob výběrového řízení nelíbí a uvažují o tom, že zašlou stížnost antimonopolnímu úřadu. Hrozí podle nich, že budou na trhu diskriminováni. "Rozhodnutí ministra je velmi špatnou zprávou pro stát, vládu i dřevozpracující průmysl," řekl prezident Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů Zdeněk Valný.

Zákon bude přísnější

Jednoroční tendry na těžbu dřeva ve státních lesích v roce 2011 budou ve 108 lesnických celcích vypsány na podzim podle zpřísněného zákona o zadávání veřejných zakázek okamžitě poté, co v polovině září vstoupí tato norma v platnost. Lesnické firmy podle Fuksy koupí dřevo a budou ho samy dále zpracovávat a obchodovat s ním. Část dřeva ale bude smluvně blokována pro menší regionální zpracovatele.

Nyní se ve státních lesích hospodaří podle systému tendrů na roky 2008 až 2010, jejichž platnost vyprší v závěru letošního roku. Těžařské firmy prodávají polovinu vytěženého dřeva, druhou polovinu dřeva prodávají Lesy ČR. Pravidla zrušených tendrů počítala s tím, že asi 90 procent vytěženého dřeva prodají samy těžařské firmy.

Malé firmy v nevýhodě?

Valný tvrdí, že dřevozpracovatelé po vypsání nových tendrů nebudou moci nakupovat dřevo přímo od státního podniku, takže budou diskriminováni. "Tento způsob prodeje je navíc pro stát méně ekonomicky výhodný, protože (lesnické) firmy samy určují objem a kvalitu dřeva a je v jejich přirozeném zájmu stát šidit," podotkl Valný.

Tendry podle Valného budou netransparentní, jelikož není oddělena soutěž na nákupu lesnických služeb od soutěže na prodej dřeva. "Rozhodnutí navíc jde proti koaliční smlouvě, protože redukuje počet územních jednotek z 257 na 108. Malým a středním firmám se tak uzavře trh v oblasti státního lesního majetku, jelikož tendr je koncipován ve prospěch těch největších," podotkl Valný.

Foto: Ludvík Hradilek

Lesy ušetří stovky milionů

Státní podnik Lesy ČR letos na investicích a provozních nákladech uspoří 390 milionů korun, z toho 200 milionů korun podnik ušetří nezadáním plánovaných zakázek. Novinářům to dnes řekl ministr zemědělství Ivan Fuksa. Firmě patří polovina lesů v zemi.

O deset milionů korun Lesy ČR podle Fuksy letos sníží výdaje v oblasti marketingu a o stejnou částku budou zkráceny také finance na sponzoring. V oblasti investic Fuksa úspory vyčíslil na 105 milionů korun a letošní výdaje Lesů ČR na opravy a údržbu budou zkráceny o 66 milionů korun.

V prověrce nákladů Lesů ČR by měla pokračovat jejich nová dozorčí rada, kterou Fuksa hodlá brzy jmenovat. "Jsem přesvědčen, že se nám podaří najít do dozorčí rady odborníky, kteří budou schopni dělat vedení společnosti důslednou oponenturu a koukat mu pod prsty," uvedl Fuksa.

Prodej nepotřebného majetku

Generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora řekl, že státní podnik ukončí prodej dřeva přes dceřinou firmu Hradecká lesní společnost, což by mělo zvýšit jeho výnosy. "Budeme prodávat nepotřebný majetek ve veřejných aukcích, zlepšíme a přenastavíme podmínky pro pronajímání státního majetku, který máme v péči. Zvýšíme možnosti těžby na úroveň přirozeného přírůstku a budeme pokračovat v programu scelování pozemků a prodeje odloučených pozemků," uvedl.

Vedení Lesů ČR zároveň přehodnotí potřebnost plánovaných zakázek a investic. "Chceme využívat elektronické aukce ke snížení cen při nákupech. Hodláme outsourcovat vybrané činnosti a chceme na maximální úroveň zvýšit čerpání dotací EU na lesnické projekty," dodal Sýkora.

Lesům se zvýšil zisk

V prvním pololetí letošního roku Lesy ČR meziročně znásobily hrubý zisk na 1,773 miliardy korun. Za stejné období měl vloni podnik hrubý zisk 55,6 milionů korun. Dosažené výsledky jsou podle podniku způsobeny úsporami a také pozitivním vývojem průměrných prodejních cen dřeva.

Za loňský rok Lesy ČR hospodařily s hrubým ziskem 783,9 milionu korun, předloni to bylo necelých 707 milionů korun. Na letošní rok podnik plánuje hrubý zisk 804,57 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy