Lesy ČR při výběru aut za 130 milionů porušily zákon

Tomáš Fránek
20. 8. 2009 10:19
Antimonopolní úřad šetří i další nákup luxusních vozů
Foto: LČR

Brno -  Státní podnik Lesy ČR porušil zákon při výběru firmy, která mu za zhruba 130 milionů korun dodá až dvě stě terenních automobilů.

Rozhodl o tom Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Ten nařídil do výběru znovu vrátit firmu, kterou zástupci lesů z tendru vyloučili, státní podnik navíc musí zaplatit náklady řízení ve výši 30 tisíc korun.

Spor o ochranné rámy

Státní lesy soutěž na dodávku aut vypsaly koncem minulého roku.

Ze soutěže ale vyřadila firma jednoho z uchazečů, kterým byla společnost Domanský. Důvodem mělo být, že auta Hyundai Tucson od firmy Domanský byla kvůli přednímu ochrannému rámu a bočnímu obložení delší než chtěly Lesy ČR.

Podle antimonopolního úřadu ale tak státní společnost porušila zákon. "Z nabídky společnosti Domanský je zřejmé, že jím nabízené vozidlo splňuje veškeré požadavky na vnitřní prostory vozidla, přičemž přední ochranný rám a boční obložení nemají vliv na velikost zavazadlového prostoru ani prostoru pro cestující osoby," uvedl úřad s tím, že tak firma splnila všechny podmínky stanovené ve výběrovém řízení a neměla být vyloučena.

Lesy se ale bránily tím, že o výhodnosti nadstandardní výbavy musí rozhodovat vždy ten, kdo bude auta používat. "Není možné nutit k používání vozidel s předním ochranným rámem," uvedli zástupci firmy v odvolání.

Porušili jste zákon

Předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj ale verdikt svých úředníků potvrdil. "Vyloučení navrhovatele (společnosti Domanský) z další účasti v zadávacím řízení je v rozporu se zákonem, neboť nenabídl nic, co by zadavatel (Lesy ČR) v zadávací dokumentaci zakázal," rozhodl.

Antimonopolní úřad šetří i další tendr na auta, který Lesy ČR vypsaly. Ty koupily šest vozů Audi za 5,38 milionu korun (6,4 milionu včetně DPH) a jedno Audi A8 pro generálního ředitele firmy za téměř dva miliony korun,

Zakázku na nákup šesti limuzín ale podnik nezadal výběrovým řízením otevřeným více uchazečům.

Zvolil nákup takzvaným jednacím řízením bez uveřejnění, v němž lze oslovit jediného dodavatele. Tato forma zadání zakázky se používá ve výjimečných případech za krajních a mimořádných okolností.

Nákup vozů ostře kritizovali politici.

 

Právě se děje

Další zprávy