Lesy ČR chtějí vysadit v Číně les

ČTK, eko
5. 12. 2005 10:53
Hradec Králové – Státní lesnický podnik se chystá v Číně zalesnit až 10.000 hektarů nevyužívané půdy kolem Žluté řeky (Chuang-che).
Foto: Aktuálně.cz

Lesy České republiky se mají zúčastnit projektu Zelená Čína. Náklady spojené se zahájením projektu a vznikem společného podniku by měla hradit čínská strana, která na to již vyčlenila asi 2,5 milionu dolarů (asi 62 milionů korun). Sdělila to mluvčí Lesů ČR Alexandra Křižková.

Firma nyní připravuje vyslání expertní skupiny, která by měla přímo v Číně, důkladně analyzovat místní podmínky. Ze zjištění expertní skupiny LČR následně sestaví obchodní plán a posoudí výhodnost celého projektu. "Zda se projekt bude realizovat, by mělo být jasné do poloviny příštího roku," řekla mluvčí.

Poznamenala, že definitivní rozhodnutí o startu projektu musí učinit zakladatel LČR, kterým je ministerstvo zemědělství.

Ke Žluté řece by mohly i další české firmy

Projekt počítá s intenzivním lesnickým využitím nyní opuštěné a zemědělskou produkcí vyčerpané půdy v autonomní oblasti Ning-sia. "Zalesnění by mělo také vyřešit tamní problém eroze půdy," řekla Křižková. V případném společném podniku by Lesy ČR měly podíl 51 procent.

Pokud by byl projekt Zelená Čína úspěšný, mohl by pokračovat. "Potenciál zalesnění se odhaduje až na 300.000 hektarů," uvedla mluvčí. V dalších letech by se aktivity českých lesníků mohly zaměřit i na těžbu a zpracování dřeva. Vedle státního podniku by se pak v Číně mohly angažovat i české soukromé firmy.

 

Právě se děje

Další zprávy