Less & Forest do konkurzu nepůjde, soud schválil reorganizac

ČTK ČTK
Aktualizováno 22. 10. 2013 16:10
Nástupnickou společnost Nový Forest má koupit Agrofert miliardáře Andreje Babiše.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: KRNAP

Praha - Krajský soud v Praze schválil reorganizační plán zkrachovalé lesnické společnosti Less & Forest a odmítl tak konkurz podniku. Uvedl to krajský soudce Tomáš Jirmásek v insolvenčním rejstříku.

V rámci reorganizace má nástupnickou společnost Nový Forest koupit Agrofert miliardáře Andreje Babiše. Z peněz získaných z této transakce, ale také ze zisku z prodeje zbytného majetku dříve největší lesnické firmy v ČR mají být vypláceni věřitelé.

Podle soudce mají zajištění věřitele v průměru získat zpět třetinu, nezajištění 8,9 až 12,4 procenta svých pohledávek vůči dlužníkovi. Věřitelé, kteří na schůzi věřitelů, která se uskutečnila minulý týden, hlasovali proti reorganizačnímu plánu, se mohou proti verdiktu soudu do 15 dnů odvolat. Plán odmítly například Lesy České republiky, klíčový obchodní partner zkrachovalé firmy.

Z úterního vyjádření státní lesnické firmy nevyplývá, zda se proti rozhodnutí soudu odvolá. "Lesy ČR se musí s rozhodnutím soudu nejprve detailně seznámit, teprve poté bude možné zaujmout stanovisko v záležitosti případného dalšího postupu," uvedl mluvčí firmy Zbyněk Boublík. Reakce majitele společnosti Less & Forest Jana Mičánka byla velmi stručná. "Raduji se," řekl.

Proti byli jen čtyři

Podle usnesení soudu proti přijetí plánu aktivně hlasovali pouze čtyři z 85 hlasujících nezajištěných věřitelů skupiny 10A, kteří disponovali 5,39 procenta hlasů přítomných hlasujících nezajištěných věřitelů. Všichni ze zajištěných věřitelů s výjimkou České spořitelny, která se zdržela hlasování, hlasovali pro plán.

"Z uvedeného má soud za to, že dlužník přesvědčil většinu věřitelů o relevanci jím uváděných částek k uspokojení jejich pohledávek a také o smysluplnosti plánu a jím navrhovanému řešení," uvedl soudce v usnesení. Při svém rozhodování vzal soudce v potaz také otázku zaměstnanosti. Vedení Less & Forest deklarovalo, že v případě uvalení konkurzu na firmu odejde ze společnosti. Podobně se údajně vyjádřilo několik desítek zaměstnanců firmy.

Následník míří k Babišovi

Dříve největší soukromá lesnická firma v zemi Less & Forest skončila v úpadku loni na podzim s povolením reorganizace. Agrofert je jedním ze členů věřitelského výboru. Babišova firma vyhrála již dříve výběrové řízení na odkup Nového Forestu.

Less & Forest byl členem skupiny Less, která zajišťovala zakázky pro Lesy ČR. Less & Forest hospodařil na čtvrtině státních lesů a v roce 2012 činily jeho výnosy 4,14 miliardy korun.

Do společnosti Nový Forest byla převedena provozní aktiva a firma pokračuje v provozní činnosti. V původní firmě Less & Forest zůstal majetek, pohledávky a spory. Věřitelé mají být uspokojováni z obou těchto společností. Do insolvenčního řízení se jich přihlásilo 1497 s více 1600 pohledávkami.

Podle informací ze začátku insolvenčního řízení dlužily firmy skupiny Less bankám za poskytnuté úvěry téměř 2,17 miliardy korun. Měly také závazky z faktoringových smluv zhruba 311 milionů korun a závazky z bankovních záruk přibližně 493 milionů korun. Lesy ČR si vůči Less & Forest nárokují pohledávky ve výši zhruba 1,3 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy