Lenin na billboardech lákal na levné volání v Polsku

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
8. 1. 2013 17:35
Proti reklamě operátora lidé masově protestovali, firma ji nakonec stáhla
Foto: Polskie Radio

Varšava - Polský operátor Polska Telefonia Cyfrowa si do reklamy vybral sovětského komunistického vůdce Vladimira Iljiče Lenina.

Poláci proti reklamě okamžitě masově protestovali, firma se proto po několika dnech rozhodla kontroverzní inzerci stáhnout.

Kreslený Lenin se od 3. ledna objevoval v reklamě na nový telefonní tarif v síti Heyah, která je stejně jako polský T-Mobile součástí operátora Polska Telefonia Cyfrowa.

Inzerce měla podobu billboardů a televizních spotů. Vůdce v nich lákal na 60 minut telefonování do všech síti za jeden zlotý.

Ozval se i historik

Do kampaně proti reklamě se zapojily tisíce lidí. Stovky se jich ozvaly na Facebooku operátora, téměř dva tisíce se pak zapojily do kampaně "Zastavte sovětizaci. Bojkotujte Heyah". Autorům reklamy mimo jiné adresovali otázku, kdo přijde příště - zda Adolf Hitler.

Proti nevhodné reklamě se ohradil také ředitel Institutu národní paměti Lukasz Kamiński, který firmě napsal otevřený dopis. "Je to nezodpovědné a zlehčuje to masové zločiny a utrpení jejich obětí," stojí v dopise šéfa instituce, která se zabývá zločiny spáchanými na Polácích.

Mladí lidé, kteří neznají dobře historii, by si podle něj kvůli reklamě mohli vykládat Leninovu historickou úlohu pozitivně.

Operátor následně uvedl, že chce respektovat pocity svých zákazníků, že je pro něj obchodní etika nejdůležitější, a reklamu odstranila.

Známe Sexistické prasátečko. Vybrali jste nejhorší reklamy:

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Jaké reklamy mají mobilní operátoři?

 

Právě se děje

Další zprávy