Lékaři mají nejrespektovanější práci

dkl, ČTK
23. 10. 2006 10:15
Praha - Čeští občané považují za nejprestižnější ta povolání, na která je třeba odborné, vysokoškolské vzdělání. Poslanci propadli. Uvnitř: POŘADÍ POVOLÁNÍ

I proto první místo v žebříčku nejprestižnějších povolání dle IVVM získala lékařská profese. Hned za doktory se umístili vědci a vysokoškolští učitelé.

Naopak konec žebříčku uzavírají uklízečky a poslanci. Lépe než čeští zákonodárci se umístily například sekretářky, prodavači či vojáci.

Infobox

Kdo se umístil nahoře, kdo propadl:

Nejprestižní Nejméně prestižní 1. lékař 22. prodavač 2. vědec 23. sekretářka 3. učitel na VŠ 24. kněz 4. učitel na ZŠ 25. poslanec 5. programátor 26. uklízečka

Vzdělání se počítá

Další přední místa žebříčku si udržují především povolání náročná na odbornou přípravu a vzdělání. S patrnějším odstupem následují učitelé na základních školách, programátoři, projektanti a soudci.

K relativně prestižnějším profesím z pohledu české veřejnosti patří i povolání soukromého zemědělce, manažera, profesionálního sportovce, účetního, novináře či ministra.

Prakticky do středu žebříčku s malými vzájemnými rozdíly zařadili dotázaní opraváře elektrospotřebičů, truhláře, majitele malých obchodů, soustružníky a bankovní úředníky. Hodnocení prestiže povolání zastupujících kvalifikované dělnické profese zaznamenalo proti poslednímu výzkumu z roku 2004 určité zlepšení.

Poslanec patří  k nejméně respektovanému povolání
Poslanec patří k nejméně respektovanému povolání | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Kněží doplácí na sekularizaci

Poslední dvě místa na konci pomyslného žebříčku se za poslední dva roky nezměnila. Nejméně prestižním je z hlediska subjektivního vnímání české veřejnosti povolání uklízečky a téměř na samém konci se ocitá i funkce poslanecká.

V určitém propadu se proti šetření z roku 2004 ocitlo tentokrát povolání kněze. Podle IVVM jde zřejmě o důsledek vysoké úrovně sekularizace a nepříliš dobrého renomé zejména římskokatolické církve u české veřejnosti.

"Hodnocení kněží ze strany věřících bylo přitom výrazně lepší, když mezi katolíky v průměru dosahovalo 58,5 a mezi protestanty 61,7 bodu," uvedl institut.

 

Právě se děje

Další zprávy