Lázně dostaly naději. Poplatkům za televizi mohou utéct

Tomáš Fránek
7. 3. 2013 13:08
Nejvyšší soud vyhověl dovolání lázní v Třeboni ve sporu o autorské poplatky
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Pavel Baroch

Brno - Lázně, které v Česku vedou desítky sporů o placení autorských poplatků za televize na pokojích klientů, získaly naději, že část peněz nakonec autorskému svazu nebudou muset platit.

Nejvyšší soud totiž vyhověl dovolání Bertiných lázních v Třeboni. Ty měly doplatit Ochrannému svazu autorskému (OSA) za televize na pokojích přes 158 tisíc korun - jde o částku za necelé dva roky. 

Podle Nejvyššího soudu totiž ubytování hostů v lázeňských hotelích a penzionech může být v části případů poskytováním zdravotní péče. A v tom případě by lázně tyto poplatky hradit neměly - stejně jako další zdravotnická zařízení.

Zásadní spor

Tento zásadní spor zatím české soudy nerozhodují jednotně. Vede se kvůli tomu na třicet soudních řízení po celé republice, OSA chce od lázní získat miliony korun.

Brněnský soud v prosinci 2011 už jednou rozhodl, když dal zapravdu lázním v Luhačovicích a Ostrožské Nové Vsi, že poplatky ve výši asi 600 tisíc korun platit nemusí. Vrchní soud v Olomouci ale rozsudek zrušil a spor začal znovu.

Podobně dopadl spor i Bertiných lázní v Třeboni. Krajský soud v Budějovicích i Vrchní soud v Praze nařídily lázním peníze autorskému svazu zaplatit. Podle soudců je situace jednoznačná - lázeňské hotely nejsou zdravotnická zařízení, lidé se v nich neléčí.

„Ke zpřístupnění děl došlo sice ve zdravotnickém zařízení, nikoli však při poskytování zdravotní péče, protože pokoje, v nichž jsou pacienti ubytováni, slouží jen k ubytování, avšak ne též k poskytování zdravotní péče, a proto nelze aplikovat zákonnou výjimku," uvedli soudci Vrchního soudu v Praze.

Lázně se proto obrátily na Nejvyšší soud. Chtěly, aby soud posoudil, zda je ubytování hostů v lázních možné posoudit jako součást zdravotní péče. „Domníváme se, že ubytování pacientů je součástí zdravotní péče, protože je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění a současně jde o aktivní péči o jejich zdravotní stav," napsali právní zástupci lázní v dovolání.

Hotelový pobyt může být léčením

A soudci Nejvyššího soudu rozhodli, že stanovisko, podle něhož ubytování v lázeňských hotelech nemůže být v žádném případě poskytováním zdravotní péče, není v pořádku. „Takový paušální a v podstatě ani blíže a přesvědčivěji zdůvodněný závěr soud neakceptuje," rozhodli soudci Nejvyššího soudu.

Podle soudců je potřeba rozlišovat mezi lidmi, které do lázní poslali lékaři kvůli zdravotnímu stavu a jejich pobyt hradí zdravotní pojišťovny, a návštěvníky, kteří si hotel v lázních hradí sami.

"Je pak nepochybné, že poměr kapacity ubytovacích lázeňských prostor, využívaných v souvislosti s výlučným poskytováním zdravotní péče a kapacity ubytovacích prostor využívaných k ubytování na komerčním základě, je ověřitelný," rozhodl Nejvyšší soud.

Názor, že na pokojích lázeňských zařízení nedochází k pravidelnému léčebnému procesu, tedy ani k poskytování zdravotní péče, není podle Nejvyššího soudu správný. Soudy tak musí znovu celý případ Bertiných lázní posoudit, a to včetně toho, kolika hostů se týká to, že je jejich hotelový pobyt součástí léčby.

 

Právě se děje

Další zprávy