Langer vypral Dočista, vnitro to má stát půl milionu

Tomáš Fránek
12. 8. 2011 13:15
Vnitro má platit pokutu za zakázku z doby exministra Langera
Kongres ODS: Ivan Langer, kandidát na prvního místopředsedu strany
Kongres ODS: Ivan Langer, kandidát na prvního místopředsedu strany | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Je to vzorový příklad zakázky, kde se dají najít všechny možné pochyby a porušení zákona.

Ministerstvo vnitra v době, kdy mu šéfoval Ivan Langer, dalo zakázku na praní a chemické čištění prádla za 80 milionů firmě Dočista podnikatele a nynějšího vlastníka fotbalové Plzně Tomáše Paclíka, který byl Langerův známý, nevypsalo soutěž a za služby zaplatilo o polovinu více peněz, než mohlo.

A první trest za zakázku padl až nyní - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže dal vnitru pokutu ve výši půl milionu korun. Jednu z nejvyšších, která za porušení zákona u jedné zakázky v Česku padla.

Kde byla soutěž?

Postup Zařízení služeb pro ministerstvo vnitra podle antimonopolního úřadu narušil závažným způsobem soutěžní prostředí. Zadavatel o svém záměru uzavřít smlouvu na praní a chemické čištění prádla informoval pouze omezený počet předem vybraných subjektů.

"Nezabezpečil volnou a efektivní soutěž o zakázku," uvedl předseda úřadu Petr Rafaj.

Podle šéfa úřadu museli zástupci vnitra vědět, že obchází zákon. Výběrové řízení podle Rafaje totiž nebylo vypsáno v režimu zákona o veřejných zakázkách. "Zadavatel si přitom musel být vědom skutečnosti, že částky vydávané každoročně na praní a čištění prádla výrazně přesahují limit pro nadlimitní veřejnou zakázku," uvedl Rafaj.

Vnitro se může proti pokutě odvolat.

Paclíkova společnost Dočista vznikla v roce 2008, o dva měsíce později již uzavřela s ministerstvem vnitra smlouvu. Živnostenské oprávnění na praní prádla si společnost zapsala až v den podepsání kontraktu. Prádlo prala pro resort vnitra po tři roky, za tu si vydělala 54 milionů korun.

Nic nevím

Na podezřelou smlouvu ukázal audit, který si nechal vypracovat tehdejší šéf resortu Radek John (VV). "Smlouva na praní prádla byla podepsána bez vypsání veřejné zakázky, navíc byla uzavřena s nevhodným subjektem bez odpovídajících referencí," konstatovali ve zprávě auditoři společnosti Ernst and Young.

Exministr vnitra Ivan Langer (ODS) vždy tvrdil, že nevěděl o majetkové účasti svého známého Tomáše Paclíka ve firmě Dočista.

"Buď na Zařízení služeb pro ministerstvo vnitra někdo pochybil, a pak nechť nese odpovědnost," sdělil Langer Mediafaxu a pokračoval: "... nebo se auditoři mýlí, a pak ať se brání dotčená společnost."


 

Právě se děje

Další zprávy