Langer ostře kritizuje Drábka: Zneužil smlouvu na dávky

Tomáš Fránek
12. 3. 2012 6:00
Nečekaný útok na Drábka, Langer jeho počínání u sociálních dávek označil za legraci
Foto: Vojtěch Marek

Brno - Vysvětlení ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka z TOP 09, proč jím řízený úřad nevypsal na nový a špatně fungující systém výplaty sociálních dávek žádné výběrové řízení, dostává další trhliny.

Postup ministerstva práce, které se pouze připojilo ke čtyři roky staré smlouvě mezi ministerstvem vnitra a společností Fujitsu, a firmám tak dalo práci bez jakékoliv veřejné kontroly, totiž vůbec poprvé napadl také exministr vnitra Ivan Langer z ODS.

Právě Langer v roce 2008 dohodu s Fujitsu podepisoval. Šlo o smlouvu o dodávkách na nákup licencí Microsoft.

Kvůli stejnému postupu, který zvolilo ministerstvo práce a sociálních věcí, přitom už dříve stát vyhazoval vysoké úředníky. Před dvěma roky tak o místo přišel ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu Tomáš Révész. Ten se také snažil obejít výběrové řízení a chtěl využít smlouvu vnitra s Fujitsu.

Drábkova legrace

Exministr Langer uvedl, že smlouva s Fujitsu byla uzavřena pouze na nákup licencí Microsoft.

"To si pan Drábek děla legraci! To, co s ní provedlo jeho ministerstvo, je stejné jako na rámcovou smlouvu na nákup kalkulaček koupit raketoplán a několik družic k tomu," uvedl exministr Langer na svém facebookovém profilu.

Na dotaz online deníku Aktuálně.cz potvrdil, že si za svým názorem stojí. "Nechce se mi k tomu říkat víc. Ostatně soudím, že to stačí," dodává Langer.

Ministerstvo práce a sociálních věcí i ministr Drábek neustále opakují, že jejich postup byl v pořádku. A případné chyby ministr hází právě na ministerstvo vnitra.

"Jsme i nadále přesvědčeni, že jsme jednali v souladu se zákonem o veřejných zakázkách," uvedla Táňa Švrčková z tiskového oddělení ministerstva práce a sociálních věcí. Pokud nějaké problémy vznikly, je to podle jejího vyjádření záležitostí ministerstva vnitra.

Podobně se vyjádřil i Jaromír Drábek. "Pokud antimonopolní úřad povede kvůli smlouvě řízení, tak bude vedeno s ministerstvem vnitra, protože to je smluvní stranou v tom vztahu. Zda tam došlo k nějaké jednotlivé chybě, to já samozřejmě nemohu posoudit, to posoudí Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ale myslím si, že všeobecně ten postup prostě byl správný," uvedl na konci února ministr v rozhovoru na Rádiu Impuls.

Zřejmě to však bude jinak. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže už zahájil šetření smluv, ministerstvo vnitra ale účastníkem řízení není. Svůj postup musí ve správním řízení obhájit Drábkův úřad a také společnost Fujitsu.

Už se to vyhazovalo

Postup, který zvolilo ministerstvo práce a sociálních věcí, už přitom před dvěma roky neúspěšně vyzkoušel Státní zemědělský intervenční fond.

Jeho tehdejší ředitel Tomáš Révész využil také rámcovou smlouvu ministerstva vnitra s Fujitsu z roku 2008 - nový počítačový systém měl bez výběrového řízení nahradit systém, který na fondu fungoval dlouhodobě.

Auditorská zpráva ale ukázala, že by se přechod na nový systém výrazně prodražil a stál by fond během tří let až 1,5 miliardy korun navíc.

Ministr zemědělství Ivan Fuksa proto rozhodl, že se musí na počítačový systém vypsat řádné výběrové řízení, a Révész ve funkci skončil.

 

Právě se děje

Další zprávy