Labský kanál v ohrožení: Místo bude chráněno

Tomáš Fránek
15. 7. 2007 0:00
Ministerstva se přou o miliardový kanál na Labi
Foto: www.rvccr.cz

Brno - Záměru postavit nový, miliardový vodní kanál na Labi určený pro plavbu nákladních lodí, bude bránit další překážka. Jedno z míst, kudy měl kanál vést, se totiž má stát součástí evropsky chráněných oblastí Natura 2000.

Na zařazení Slavíkových ostrovů u Přelouče do chráněné oblasti  se shodli ekologické organizace i ministerstvo životního prostředí.

"Jsme rádi, že i zástupci ministerstva nakonec považují lokality Údolí Labe a Slavíkovy ostrovy za natolik významné z hlediska ochrany přírody, že je vládě navrhnou k doplnění na seznam Natury 2000. Tyto lokality jsou opravdu výjimečné svými přírodními hodnotami," uvedla Kateřina Hlavatá ze sdružení Arnika.

SOUVISLOSTI:

Pardubický lobbing

Slavíkovy ostrovy navrhovaly nevládní organizace do Natury 2000 už ve svém seznamu. Stavbu kanálu zastavil ministr životního prostředí Martin Bursík, když neudělil výjimku na stavbu právě přes Slavíkovy ostrovy. Podle ministra by bylo ohroženo šestadvacet silně či kriticky ohrožených druhů živočichů a rostlin žijících v této lokalitě.

Další výjimku, na jejímž základě by mohlo Ředitelství vodních cest zasáhnout do lokalit s chráněnými živočišnými druhy, neudělila Správa Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko. O pokračování výstavby takzvaného plavebního stupně Přelouč se ale i nadále snaží Pardubický kraj, magistrát i společnost Přístav Pardubice.

Zástupci Pardubického kraje chtějí vylobbovat výstavbu kanálu až do Pardubic, dali si na to čas do konce roku 2008.

Proto do firmy Přístav Pardubice vytvořenou právě kvůli splavnění Labe investovali další stovky tisíc korun.  

Čunek v. Bursík

Ani politici nejsou jednotní. Zatímco Bursík je proti, stavbu kanálu podpořil ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek. Ten uvedl, že ochrana přírody by měla mít své meze. "Možnost, aby ze zákona měl kdokoliv možnost brzdit dlouhodobě jakýkoliv projekt, je špatně. Tento druh demokracie je také velmi náročný na peníze," uvedl Čunek.

Síť Natura 2000 má zajistit systematickou ochranu míst v Evropské unii, kde žijí ohrožené druhy, ochranný režim v jejích lokalitách je měkčí než rezervacích či chráněných krajinných oblastech. V Česku je zatím na čtyřicet oblastí zařazených do sítě Natura 2000. Lodní doprava je v Česku v krizi, rejdaři musí počítat s pomocí státu. Ministerstvo dopravy tak vyplatí českým lodním dopravcům maximálně 158 milionů korun jako kompenzaci za špatné plavební podmínky na Labi v letech 2004 až 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy