Kvůli propadu rublu začíná ubývat ruských turistů

ČTK ČTK
12. 3. 2014 22:40
Pokles kurzu rublu vůči euru začínají pociťovat hotely v Karlových Varech.
Pravoslavné Vánoce v Karlových Varech.
Pravoslavné Vánoce v Karlových Varech. | Foto: Jan Langer

Praha/Karlovy Vary - Počet ruských turistů přijíždějících do Česka začíná klesat, první hotely již registrují pokles poptávky. Pobyt se Rusům letos výrazně prodražuje kvůli propadu kurzu rublu. Oproti konci roku kurz oslabil vůči koruně o 13 procent. V meziročním srovnání je ruská měna vůči euru o 26 procent slabší. Rubl nejvíc oslabil v posledních dvou měsících. Část zboží navíc v Česku zdražila po měnové intervenci.

"Pokud by rozpory mezi Ukrajinou a Ruskem pokračovaly i nadále, dojde k poklesu příjezdů ruských turistů, které se mohou pohybovat v řádu desítek procent. Tato skutečnost je již zaznamenávána u delších pobytů v lázeňských zařízeních, kde jsou registrována první storna případně zkracování pobytů," uvedl analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek ze společnosti Mag Consulting.

Pokles kurzu rublu vůči euru začínají pociťovat hotely v Karlových Varech, kam míří z velké části právě klientela z Ruska. "Vzhledem k tomu, že se hodnota rublu snížila asi o 20 procent, samozřejmě se to na zájmu hostů projevuje. Proti běžnému stavu jde o pokles až okolo 20 procent hostů. Například objednávky na duben jsou špatné," řekla ČTK Simona Sůvová z hotelu Schollpark v Karlových Varech, do kterého často jezdí například i ruští kosmonauti.

Pokles zaregistroval ale třeba i hotel Thermal. Podle jeho ředitele Josefa Pavla je ale zatím jen mírný. "Pokles hodnoty rublu se v únoru už trochu projevil. Pokles je u fyzických hostů, u nás to ale částečně vyrovná vyšší cena," řekl ČTK.

"Propad kurzu rublu se projevuje negativně, prozatím ve zkracování doby pobytu, nikoliv úbytku počtu klientů, a v rámci hotelové sítě EA Hotels registrujeme vyšší počet poptávek na cenově dostupnější ubytování," uvedl Josef Bára, ředitel EuroAgentur Hotels & Travel, která do ČR vozí zahraniční turisty.

Loni do Česka přijelo rekordních 759.000 ruských turistů. Rusové patří mezi zahraniční návštěvníky, kteří v Česku nejvíc utrácejí.

 

Právě se děje

Další zprávy