Kvůli Lesům ČR hrozí demonstrace a nový spor v koalici

Karel Toman
18. 1. 2011 17:20
Ekologové a Věci veřejné se shodují: ministr Fuksa ohrožuje veřejný majetek
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ekologické Hnutí Duha svolalo na středu demonstraci proti dlouhodobé koncepci hospodaření ve státních lesích ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS) zvané Dřevěná kniha.

V diskusní skupině na Facebooku nazvané Demonstrace proti miliardovému tunelování státních lesů zvažuje zatím účast na protestu před sídlem vlády 120 lidí. Právě ve středu ráno se má Dřevěnou knihou vláda zabývat.

Proti koncepci hospodaření ve státním podniku Lesy ČR na příštích deset let, v které jde hlavně velkým těžařským firmám o miliardy korun, se už ohradily i Věci veřejné.

Ministr Fuksa ale kritiku odmítá. "Kdo tuto koncepci odmítá, ten chce jednoznačně okrádat český stát," tvrdí.

DUHA: Fuksa ničí lesy ve prospěch těžařů

Ekologům vadí, že ministr zemědělství chce na vládě prosadit stejnou koncepci hospodaření ve státních Lesích ČR, kterou už jednou zamítl parlament, a to i hlasy poslanců dnešní koalice včetně ODS, které je Fuksa členem. Jeho koncepce chce veškeré lesnické práce svěřit na deset let několika málo velkým těžařským firmám.

Ve veřejných lesích tak Dřevěná kniha podle Duhy prosazuje způsob hospodaření, který bude firmy motivovat k intenzivní plošné těžbě formou holosečí a jde tak proti tradici přístupu k lesům jako statku všech občanů země.

"Lesy ČR nejsou pouze firma na pěstování či prodej dřeva. Přímo spravují 17 % české krajiny. Každý týden se do nich za přírodou vydávají dva miliony lidí," připomněl Jaromír Bláha veřejný zájem, které státní lesy představují. Nelíbí se mu proto ani Fuksovy plány na částečnou privatizaci podniku.

Fuksova koncepce počítá s tím, že veškeré hospodaření v lesích budou provádět samotné firmy s prakticky nulovým dohledem od revírníků. To podle Bláhy povede ke stejným následkům, jaké zjistil Nejvyšší kontrolní úřad při podobném hospodaření státního podniku v roce 2004. Některé firmy tehdy vytěžily až o 40 % dřeva více, než měly nasmlouváno.

"Státní podnik tak může přijít o miliardy korun," myslí si Bláha.

VV: Velmi se nám to nelíbí

Foto: Věci veřejné

Nad Dřevěnou knihou se navíc rýsuje další koaliční spor.

"Nám se to velmi nelíbí," sdělila Aktuálně.cz poslankyně Věcí Veřejných Karolína Peake. "Nesouhlasíme s tím, aby hospodářem i prodejcem byla jedna firma," zmiňuje Peake hlavní výtku proti hospodaření v lesích tak zvanou metodou při pni.

Právě s touto metodou, kterou v minulosti státu nedoporučil ani audit firmy A. T. Kearney objednaný samotným ministerstvem, počítá i tendr na hospodaření v lesích ČR pro rok 2011. Fuksova Dřevěná kniha má tuto metodu prodloužit na deset let.

"Naši ministři dali v mezirezortním projednávání připomínky, které nebyly vypořádány," dodává Peake ke koncepci, o které bude ve středu jednat vláda.

Fuksa: Zahnal jsem soupeře do kouta

Ministr Fuksa ale za svou koncepcí stojí. Stát na jeho koncepci vydělá a za protesty podle něj stojí lobbisté z řad podniků, které jeho tendry přijdou o zakázky. Námitky, že jeho koncepce povede k nadměrné těžbě, jako se to stalo v minulosti, neuznává.

"To jsou věci, které nemají ekonomicky podložené," tvrdí ministr a dodává, že koncepci, aniž by musel, půl roku veřejně projednával v parlamentu.

"Já jsem ty soupeře zatlačil do kouta a oni hledají jakýkoliv důvod, jak to shodit. Kdo je proti těmto tendrům, ten chce jednoznačně okrádat český stát," řekl Fuksa Aktuálně.cz.

Podle ekologů naopak lobbistům slouží ministr Fuksa

"Ministr bohužel už nezmiňuje, že pět z osmi členů z komise, která mu metodu hospodaření prosazovanou v Dřevěné knize doporučuje, tvořili reprezentanti právě těch firem, které na navrženém modelu vydělají a aktivně jej prosazují," tvrdí Bláha.

BIS: Kolem Lesů ČR krouží korupce

Zatímco "na kotárech" neboli v kopcích se zima udržela i týden po kalamitě...
Zatímco "na kotárech" neboli v kopcích se zima udržela i týden po kalamitě... | Foto: Karel Toman

Duha proto připomíná výroční zprávu BIS z roku 2009, podle níž jsou Lesy ČR příkladem instituce, "která na sebe díky svému značnému majetku soustředila pozornost podnikatelských, vlivových a lobbistických skupin", což "vytváří prostor pro únik citlivých či utajovaných informací, úplatkářství, klientelismus a korupci."

Důvodem k obezřetnosti je podle něj i nedávná kauza exministra Pavla Drobila, někdejšího předsedy dozorčí rady Lesů ČR, jehož poradce Martin Knetig na nahrávce prohlásil: „co jsem zažil v Lesích vedle Pavla...to byly krádeže za bílýho dne."

 

Právě se děje

Další zprávy