Kutilové kutí ze zásob. Hobbymarkety Baumax prodělávají

ČTK ČTK
13. 9. 2013 11:02
Baumax je ve ztrátě již třetí rok za sebou.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Společnost Baumax ČR, která na tuzemském trhu provozuje 24 hobbymarketů, prohloubila v loňském roce ztrátu na 297 milionů korun. O rok dříve skončilo hospodaření ztrátou 131 milionů Kč.

Navíc, tržby firmy klesly o devět procent na 4,06 miliardy korun. Informace jsou zveřejněny ve výroční zprávě společnosti za rok 2012.

"Hospodářská situace společnosti se podstatně zhoršila. Společnost třetí rok po sobě realizovala ztrátu. Firma ale platí své závazky včas," píše Baumax ve výroční zprávě. Také splátkový režim úvěrů je dodržován.

Baumax však omezil plánovanou expanzi: "V průběhu uplynulého roku bylo jen minimálně pokračováno v realizaci rozhodnutí vedení společnosti z předchozích let, podle něhož bude Baumax rozšiřovat své podnikatelské aktivity do všech větších měst ČR, uvádí zpráva.

Firma v ČR loni zaměstnávala 1307 zaměstnanců. Hobbymarkety Baumax patří do rakouské podnikatelské skupiny Baumax AG, která kromě Česka a Rakouska podniká také v Maďarsku, Slovinsku, Chorvatsku, Rumunsku, Bulharsku, Turecku a na Slovensku.

Konkurenčním hobbymarketům v ČR se daří lépe. Například OBI v roce 2011 sice klesl meziročně zisk o 71 milionů korun na 396 milionů korun., ale tržby společnosti vzrostly v porovnání s předchozím rokem o čtyři procenta na 6,048 mld. Kč.

Společnosti Hornbach Baumarkt CS, která v Česku provozuje osm hobbymarketů, v účetním roce 2011/2012 klesl meziročně zisk o 32 procent na 255 milionů korun. Tržby ovšem stouply zhruba o sedm procent na 5,044 miliardy korun.

Na tuzemském trhu působí sedm hobbymarketových řetězců OBI, Baumax, Bauhaus, Globus Baumarkt, Hornbach Baumarkt, Uni Hobby a Mountfield. Nejvíc prodejen má Mountfield, který v Česku provozuje 55 poboček.

 

Právě se děje

Další zprávy