Kuřáci, zaplaťte víc, velí unie. Pardón Česko

Rudolf Marek, Euro.cz
24. 2. 2010 14:32
Zvýšení spotřební daně na tabákové výrobky opět zdraží cigarety

Praha - Rada Evropské unie minulý týden schválila další zvýšení spotřební daně na tabákové výrobky. Od ledna 2014 se současná minimální daň za tisíc cigaret zvýší ze současných 64 na 90 eur. V Česku se tato daň v závislosti na kurzu koruny aktuálně pohybuje kolem 79 eur.

Krabička cigaret by tak po započítání DPH měla dle nové směrnice podražit asi o devět korun. A to za podmínky, že si výrobci a distributoři zachovají současnou marži, kurz koruny bude na dnešní úrovni a DPH zůstane na 20 procentech. Pokud by se stal zázrak a kurz české měny by na konci roku 2013 posílil na 22,33 koruny za euro, nemuselo by Česko daň zvyšovat.

Kalouskova stopa

Směrnice je poslední stopou českého předsednictví Evropské unii. V květnu 2009 daňovou novelizaci dokončil tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek, když se mu podařilo přesvědčit i chudé členy unie, aby minimální sazbu 90 eur akceptovali.

Řecko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, pobaltské státy a Polsko si však vyjednaly výjimku, která umožňuje zvýšenou daň uplatnit až od roku 2018. Zvláště Polsko pak budí na českém trhu obavy. Krabička marlborek je tam již dnes o dvacet korun levnější než u nás a levné cigarety z Polska už nezaplavují jen severní Moravu. Odhaduje se, že v důsledku toho se únik týká zhruba deseti procent daňových příjmů z cigaret, což znamená tři až čtyři miliardy korun ročně.

Proč stejnou výjimku jako Poláci neprosadil pro Česko Miroslav Kalousek?

"Převážná část návrhu směrnice byla projednávána za českého předsednictví, z tohoto důvodu měla Česká republika odlišnou výchozí pozici pro vyjednávání, protože musela celou záležitost moderovat, a ne prosazovat vlastní zájmy," vysvětlila Zuzana Chocholová z oddělení komunikace ministerstva financí.

"Podle našeho názoru nehrozí reálné riziko prudkého navýšení přeshraničního obchodu s Polskem, přestože to si vyjednalo přechodné období. Polsko deklarovalo, že zvýší své sazby kvůli navýšení rozpočtových příjmů. Naopak Česká republika může těžit z přeshraničního obchodu s Německem a Rakouskem, kde jsou spotřební daně vyšší," dodala Chocholová.

O kolik a kdy?

Ministerstvo přiznává, že mu jde o dodatečné daňové výnosy. "Příznivý vývoj kurzu koruny vůči euru ale nebude znamenat významné navýšení vnitrostátních sazeb," slibuje resort. Přesto se uvažuje o zvýšení spotřební daně ve dvou krocích. Kdy to bude a jak dlouhé ony kroky budou, zatím není jasné.

Infobox

Původní znění článku najdete ZDE

"Je důležité, aby zvýšení nebylo skokové jako v letech 2007 a 2008, aby nebyl ohrožen legální trh," připomněl jednatel společnosti Imperial Tobacco Kamil Provazník.
 
Evropská unie proto povolila i možnost obrany vůči státům s přechodným obdobím. Lidé si například ze zmíněného Polska budou smět přivézt bez doplacení spotřební daně místo nynějších 800 jen 300 cigaret. Podobné omezení již dnes postihuje turisty na cestě do Rakouska. Smějí si oficiálně vzít čtyři kartony cigaret, ale pouze jeden může mít varovné nápisy v češtině, zbytek musí být v němčině.

Zdaní i hubení mšic

Rada EU odůvodnila zvýšení spotřební daně z tabákových výrobků nejen obavou o zdraví svých obyvatel, ale také snahou ochránit fungování vnitřního trhu unie před pašeráky a černými výrobci. "Posledních šest let neustálého zvyšování spotřebních daní přineslo nárůst podílu nelegálního trhu s cigaretami. Jakékoli další navyšování daní by mělo být velmi dobře promyšleno," domnívá se členka představenstva společnosti Philip Morris ČR Andrea Gontkovičová.
 
Není tajemstvím, že v době krize toto nařízení vítá i řada ministrů financí těch členských zemí, kterým by vyšší daň mohla pomoci ke snížení deficitů. Například Řecku, jež neustále bojovalo o nějaké výjimky, se to najednou náramně hodí.
 
České ministerstvo financí již legislativní záměr, jak převést novou směrnici do našeho právního řádu, rozeslalo k připomínkám. Jeho snahou je připravit novelu zákona o spotřební dani, jež by začala platit už od roku 2011. Ministerstvo pospíchá jednak proto, že rok 2011 stanovila unie, a také proto, že evropská směrnice kromě minimálních daňových sazeb upravuje i definici doutníků a všelijakých tabákových smotků včetně tabákového odpadu dodávaného do trafik. Dani by pak podléhaly i tabáky na vykuřování skleníků a hubení mšic. Celníkům k doměření daně bude stačit, když prokáží, že i takový tabák se dá kouřit.

 

Právě se děje

Další zprávy