Kunovice letos dodají dvakrát víc letadel než loni

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
25. 1. 2011 11:28
Malé dopravní letadlo čekají letos i další vylepšení.
Foto: Karel Toman

Kunovice - Téměř dvojnásobný počet letadel plánuje v letošním roce dodat na světový trh kunovická letecká továrna Aircraft Industries, která svou existencí navazuje na zkrachovalé Letecké závody Kunovice,

Zatímco v loňském roce dodala Aircraft Industries osm malých dopravních letadel L410, letos jich dodá patnáct. První dodaný letoun si už továrna letos odškrtla, v neděli se vydal na cestu do Džibutska ve východní Africe.

Letouny L 410, které se v Kunovicích vyrábí 40 let, jsou úspěšné především díky svému bezpečnému provozu. Robustní, odolná konstrukce letounu umožňuje obstát v extrémních klimatických podmínkách v rozmezí od minus 50 stupňů do plus 50 stupňů Celsia. Konstrukce podvozku umožňuje letounu přistát prakticky kdekoliv, potřebuje jen pár set metrů přistávací plochy. Je tedy schopen přistát a vzlétnout i z deštěm promočených travnatých ploch.

Evergreen z Kunovic se letos dočká dalších vylepšení. Modernizace ve spolupráci s dalšími českými leteckými společnostmi, univerzitou VUT v Brně a Výzkumným a zkušebním leteckým ústavem, je naplánována celkem na čtyři roky.

Jejím výsledkem má být zlepšení technických, provozních a ekonomických parametrů letounu L 410 a zjednodušení údržby. Po vylepšení nabídne letadlo například zvýšenou cestovní rychlost, prodloužený maximální dolet, zvýšení zatížení, zvětšení zavazadlových prostor a prodlouženou životnost.

"V konečném důsledku to umožní na jedné straně další zvýšení užitných vlastností a současně snížení přímých provozních nákladů letounu," uvedla ředitelka Aircraft Industries Ilona Plšková.

 

Právě se děje

Další zprávy