Kulturistky vyhrály spor s firmou o zneužité fotografie

Tomáš Fránek
26. 4. 2007 15:30
Nejvyšší soud vyhověl šampionkám. Dostanou odškodné
Mistryně světa Mrázková a Razýmová
Mistryně světa Mrázková a Razýmová | Foto: www.kulturistika.com

Brno - Bývalé mistryně světa v kulturistice Barbora Mrázková a Zdeňka Razýmová uspěly u Nejvyšší soudu ve sporu o zveřejnění svých fotografií v kalendáři a katalozích společnosti Nutrend.

Obě ženy se totiž v propagačních materiálech firmy objevily v roce 2002, nikdo se jich však předtím neptal na souhlas.

Ženám, které tituly mistryň světa v kulturistice získaly v letech 2001 a 2002, se nelíbilo, že se na fotografiích objevily anonymně s dalšími kulturisty, kteří nebyli zdaleka tak úspěšní. A k jejich nelibosti firma použila u jejich fotografií koláž s pomeranči.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

Sportovci a reklama

  • - olympijský vítěz a desetibojař Roman Šebrle propaguje obchodní řetězec Interspar
  • - Aleš Valenta, který na olympiádě v Salt Lake City vyhrál zlato v akrobatickém lyžování, podepsal několik velkých smluv s automobilkami, distributorem žvýkaček, mobilním operátorem a výrobcem sportovního zboží.
  • - Kateřina Neumannová v minulosti spolupracovala s telekomunikačními společnostmi. Loni podepsala smlouvu na propagaci margarínu, předtím účinkovala v reklamě na zubní pastu.
  • - desetibojař Tomáš Dvořák dříve spolupracoval při propagaci telekomunikační firmy a za pět let si podle odhadů odborníků vydělal několik milionů korun.
  • - v reklamě před lety účinkoval také hokejista Jaromír Jágr, který propagoval horská kola.
  • - kajakářku Štěpánku Hilgertovou mohli lidé vidět v reklamě na čokoládovou pomazánku a stala se i tváří jedné pojišťovny.
  • - fotbalista Tomáš Rosický propaguje holicí strojky Gillette.

Nedůstojné a urážlivé 

"To působilo špatným dojmem, znevažovalo sportovní význam. Celkové vyznění těchto fotografií je urážlivé a velmi nedůstojné," uvedly obě sportovkyně.

Sporem na ochranu osobnosti se čtyři roky postupně zabývaly soudy v Ostravě, v Olomouci - a nyní i Nejvyšší soud v Brně.

Soudy jednoznačně přiznaly, že společnost Nutrend použila podobizny sportovkyň v pěti stech kusech kalendářů a dvou set vydáních katalogů určených pro fitcentra a obchodní zastoupení firmy neoprávněně. Bez jejich souhlasu. Proto nařídily firmě se omluvit, zatím se však neshodly na výši odškodného.

Krajský soud v Ostravě nejprve každé z kulturistek přiznal odškodnění ve výši 150 tisíc korun.

Vrchní soud v Olomouci rozhodnutí změnil, ženám přiznal pouze 25 tisíc korun. Podle olomouckých soudců nebyl zásah do práv sportovkyň tak vážný.

Barbora Mrázková a Zdeňka Razýmová však uspěly nyní v dovolání k Nejvyššímu soudu, v němž uvedly, že kalendáře a katalogy si mohlo přečíst podobné množství lidí, jako kdyby se fotky objevily v novinách.

"Sportovkyně nikdy neměly zájem na spolupráci se žalovanou firmou tak, aby využívala jejich úspěchů k propagaci svých výrobků," uvedli právníci v dovolání.

Kulturistka Zdeňka Razýmová
Kulturistka Zdeňka Razýmová | Foto: www.kulturistika.com

Po rozhodnutí Nejvyššího soudu se tak k výši odškodného musí vrátit Vrchní soud v Olomouci a respektovat nejnovější verdikt ve prospěch kulturistek.

Významné a úspěšné

Soud musí při stanovení výše odškodného znovu vzít v potaz to, že jde o velmi úspěšné sportovkyně. "Musí vzít v úvahu argumentaci vycházející ze specifického postavení žalobkyň ve světě sportu, do něhož byly materiály obsahující sporné fotografie směřovány," uvedl senát Nejvyššího soudu pod vedením soudce Pavla Pavlíka.

Kulturistka Barbora Mrázková
Kulturistka Barbora Mrázková | Foto: www.kulturistika.com

Zdeňka Razýmová se stala absolutní mistryní světa v kulturistice v roce 2002, předtím získala na světovém mistrovství tři stříbrné medaile.

V roce 2003 skončila v prestižní Noci šampionů v New Yorku na druhém místě. Barbora Mrázková, která byla mistryní světa v roce 2001, skončila v New Yorku třetí.

 

Právě se děje

Další zprávy