Kuchaři a číšníci najdou práci i v recesi. A okamžitě

Veronika Skálová Veronika Skálová
12. 2. 2009 15:20
Práce sice ubývá, ale některých profesí je stále málo.
Kuchař nemusí být zrovna členem národního kuchřského týmu (na snímku), aby našel v Česku rychle práci.
Kuchař nemusí být zrovna členem národního kuchřského týmu (na snímku), aby našel v Česku rychle práci. | Foto: Jiří Mevald

Brno - Šest lidí se v Česku v průměru uchází o jedno volné pracovní místo. Přestože úřady práce evidují každý měsíc další a další nezaměstnané, jsou profese, které se sháněním místa potíže nemají.

Vyučený kuchař i zájemce o práci číšníka by však pochodili okamžitě.

"Struktura profesí, po kterých je největší poptávka, se příliš nemění. I nadále je velký zájem o technické profese, především kvalifikované strojírenské dělníky, ale hodně nabídek máme z oblasti služeb - pro kuchaře, číšníky nebo prodavačky," poznamenala Ivana Ondráková z brněnského Úřadu práce.

Právě tyto profese potřebují i na dalších místech. "Kuchaři a číšníci jsou v poptávaných profesích stálicemi. V těchto oborech je velká fluktuace," potvrdila mluvčí ostravského úřadu práce Svatava Baďurová. A stejný hlas zní například z Písku.

Stejné profese, ale méně míst

Lidé s odpovídajícím vzděláním v určitém oboru je i nadále nedostatek. Ale postupně ubývají i počty míst, které pro ně na úřadech práce mají.

"Velký zájem je o určité stavební profese, jako je například zedník nebo instalatér. Ale zatímco dřív jsme pro ně měli téměř stovky míst, nyní jsou to jen desítky," dodala Baďurová.

Například na Písecku poptávka po některých profesích zmizela docela. "Dřív chyběli operátoři a dělníci, nyní tyhle nabídky zmizely. A s jarem nejspíš bude opět poptávka po stavebních profesích," podotkl vedoucí trhu práce píseckého úřadu Jiří Dráb.

Malé stavební firmy s nimiž je v kontaktu mají práce dostatek. Co však z nabídek mizí, jsou místa obsazovaná velkými stavebními společnostmi. "Je to hodně o tom, na jaké stavby se specializují. Kdo staví například rodinné domy, má práce dost. Ale co se týká bytových komplexů, tak už to podle mých informací tak snadné není," dodal Dráb.

Hlavní problém v současné situaci je ten, že propouštění se nejčastěji dotýká lidí bez kvalifikace. A ti tvoří i jednu z hůře umístitelných skupin. V minulých letech obrovského stavebního boomu měli vysokou šanci alespoň na sezónní uplatnění. Rozvoj stavebnictví se však citelně zpomalil a tento obor tak nebude nabízet tolik příležitostí pro nekvalifikované pracovní síly.

Absolventi musí slevit

Tak jednoduché jako v minulosti už to s hledáním práce nebudou mít ani absolventi vysokých škol. Především ti, kdo při studiu nezískali žádnou praxi.

"Společnosti i na juniorských pozicích upřednostňují uchazeče alespoň s praxí při studiu," uvedl Jan Bílek ze společnosti Robert Half International.

Kdo pomýšlí na práci v kanceláři, měl by ovládat nejméně angličtinu, která je stále častěji samozřejmostí téměř ve všech oborech kancelářských profesí. Stejně jako práce s počítačem.

A absolventi technických profesí, kteří hledají práci v oblasti informačních technologií by se měli připravit na to, že doba astronomických nástupních platů se chýlí ke konci. Ekonomická krize totiž snižuje cenu zcela nezkušených zaměstnanců a to i přesto, že pro programátory je stále pracovních nabídek dostatek.

 

Právě se děje

Další zprávy