Kromě Německa natankují Češi u sousedů levněji

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
3. 3. 2011 14:45
Kromě sousedů je levněji i v Maďarsku a Švýcarsku
Pohonné hmoty jsou dražší a dražší.
Pohonné hmoty jsou dražší a dražší. | Foto: Reuters

Praha - Kdo se chystá vyjet autem za hranice Česka, má šanci ušetřit na benzínu. Ceny pohonných hmot totiž u nás rostou tak rychle, že kromě Německa lze natankovat levněji ve všech sousedních zemích. Uvedl to Ústřední automotoklub (ÚAMK).

Kromě Rakouska, Slovenska a Polska mají levnější benzín a naftu například i v Maďarsku nebo ve Švýcarsku.

Minulý týden průměrná cena Naturalu 95 vzrostla podle společnosti CCS na 33,89 korun na litr, u nafty přesáhla 33 korun za litr.

Zatímco Slovensko je po přepočtu jen o několik desítek haléřů na litr levnější, v Polsku vyjde litr Naturalu 95 na 29,47 koruny, nafta na 28,80 koruny za litr. V Rakousku vyjde benzín v průměru na 31,55 koruny za litr, nafta stojí 31,50.

Kde ale Češi při cestách Evropou v porovnání s domovem neušetří, je Francie, Německo nebo Itálie. Rozdíl cen se v porovnání s Českou republikou pohybuje v rozmezí jedné až čtyř korun za litr. Tradičně nejdražší pohonné hmoty jsou v severních zemích Evropy. Například v Dánsku stojí litr benzinu téměř 40 korun.

Nejlevnější pohonné hmoty se zase prodávají v Rusku. Litr benzinu ruské čerpací stanice prodávají v průměru za 16,28 koruny, nafta stojí 15,38 koruny za litr.

Analytici předpokládají, že v důsledku nepokojů v Libyi bude pokračovat zdražování pohonných hmot v řádu desítek haléřů i v následujících dnech. Ceny ropy dosahují více než 100 dolarů za barel. Prudší zdražení benzinu a nafty by podle odborníků mohlo přijít, kdyby se protivládní protesty vyhrotily v blízkovýchodních zemích, které patří mezi hlavní světové producenty ropy.

 

Právě se děje

Další zprávy