Krize změnila svět, místo blahobytu je tu boj o přežití

Ekonomika Ekonomika
25. 7. 2009 18:04
Světové společnosti zapracovaly na opatřeních k "přežití", teď chtějí začít vydělávat.
Manažeři zapracovali na proměně svých společností. Teď už by měly krizi přestát.
Manažeři zapracovali na proměně svých společností. Teď už by měly krizi přestát. | Foto: Schenker

Brno - Většina světových společností bude po skončení krize jiná než před ní. Změnily se jejich postupy, vnitřní struktura a částečně i priority. Vyplývá to z průzkumu, který mezi 570 významnými mezinárodními společnostmi provedla firma Ernst & Young.

V převážné většině společností, přesněji v 88 procentech, potvrdili vedoucí pracovníci, že hospodářská krize už změnila způsob fungování jejich podniku. Téměř polovina dotázaných pak připustila, že se provozní model změnil v důsledku dění uplynulého půl roku natrvalo.

„Průzkum ukazuje nejen trvalý dopad změn, ke kterým v souvislosti s globální krizí došlo, ale také dokládá, jak rychle tyto změny proběhly a jak málo lidí je dokázalo předvídat. Pro více než tři čtvrtiny dotázaných manažerů byla závažnost a rychlost krize překvapující," uvedl vedoucí partner transakčního poradenství Ernst & Young v ČR Vladislav Severa.

Průzkum společnost uspořádala v lednu a červnu letošního roku. A přináší i dobré zprávy. Naznačuje například, že to nejhorší už by mohly mít firmy za sebou.

Zatímco totiž ještě v lednu se chtěli v 82 procentech oslovených společností soustředit na restrukturalizaci a v 74 procentech dokonce jen na udržení provozu, nyní se podíl takovýchto odpovědí snížil. Konkrétně na 74 a 65 procent. Mnohem víc je nyní společností, které chtějí krizi využít k zahájení nových aktivit na trhu.

Za své krátkodobé cíle většina podniků označila ziskovost, více než polovina cenovou strategii a také vztahy se zákazníky.

Zapracovali na změnách a čekají zlepšení

Zároveň se ukázalo, že si společnosti daly záležet na opatřeních, která jim měla pomoci krizi přežít. V posledním roce 86 procent z nich zintenzivnilo programy snižování nákladů, víc než polovina uspíšila plány na restrukturalizaci a více než třetina výrazně snížila stavy zaměstnanců.

Optimismus ohledně budoucnosti je zatím jen velmi opatrný. Čtvrtina šéfů velkých firem se sice domnívá, že se ekonomika odrazila ode dna, necelá polovina sleduje na ekonomice známky oživení nebo se tak aspoň stane do konce letošního roku. Ale čtvrtina z dotázaných čeká zlepšení až v druhé půli příštího roku.

Podle průzkumu společnosti Ernst&Young se míra optimismu liší podle odvětví. Nejrůžověji vidí budoucnost firmy z telekomunikací a energetiky. Naopak podniky působící v oblasti správy majetku, realit a stavebnictví tuší delší trvání recese. Rozdíl je také mezi kontinenty. Zatímco Asiaté a Američané byli v průzkumu optimističtější než Evropané.

 

Právě se děje

Další zprávy