Krize zabije 400 tisíc chudých dětí, varují bankéři

Karel Toman
14. 2. 2009 10:42
Chudých lidí bude dvojnásobek proti původním odhadům
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Naďa Straková

Londýn - Pod hranici chudoby se letos v rozvojových zemích propadne o 100 miliónů lidí víc než se původně čekalo. Důvodem je světová hospodářská krize, oznámila Světová banka.

Loňské odhady nárůstu chudých pro letošní rok přitom kvůli ropné a potravinové krizi počítaly původně s přírůstkem 100 milionů chudých. Krize tak odhodovaný přírůstek chudých až zdvojnásobí.

Kvůli krizi navíc v těchto zemích podle odhadů banky zemře do roku 2015 o 200 až 400 tisíc víc dětí.

Dva kroky zpět v boji s chudobou

Problémy globální ekonomiky tak podle banky zlikvidují úspěchy ve snižovaní počtu chudých ve světě za mnoho let.

Banka zprávu vydala před dnešním zasedáním nejvyspělejších států G7 v Římě. Její prezident Robert B. Zoellick už dříve opakovaně vyzval vyspělé státy v čele s USA, aby daly 0,7 procenta svých záchranných balíčků na boj se světovou chudobou. V Římě chce svou výzvu zopakovat. Vystoupit s ní chce i v dubnu na schůzce G20 v Londýně.

Nebude to ale zřejmě mít snadné, v těžkých časech se totiž vyspělé země hospodářsky stále více uzavírají. 

"Před rokem jsme kvůli potravinové a palivové krizi odhadovalí nárůst chudých na sto milionů. Teď víme, že hospodářská krize tyto odhady předčí," řekl viceprezident Světové banky pro boj s chudobou Danny Liepziger.

"Pokud se nepřijmou opatření na ochranu nejvíce zranitelných vrstev obyvatelstva, světová hospodářská krize by mohla v mnohých zemích přerůst v humanitární krizi," apeloval prezident Robert B. Zoellick. "I když se většina světa soustředí na záchranné balíčky pro banky a průmyslové sektory, neměli bychom zapomínat, že v daleko větším ohrožení se ocitnou lidé z chudých států, pokud se jejich ekonomiky zřítí," dodal.

Krize podle světové banky "mimořádně ohrožuje" přibližně 40 % ze 107 rozvojových států světa. Až o 46 miliónů lidí víc, než banka odhadovala kvůli potravinové a ropné krizi, se kvůli hospodářské krizi octne od hranicí absolutní chudoby. Ta je definována sumou 1,25 dolaru (0,97 euro) na den a ohrožuje základní lidské potřeby jako je dostatek jídla a ošacení.

Nejhůř dopadne Afrika

O 53 milionů lidí navíc spadne do kategorie chudoby a bude muset vyžít se dvěmi dolary na den.

Nejhůř krize dopadne na Afriku. Do skupiny vůbec nejohroženějších zemí patří podle Světové banky Benin, Burundi, Kamerun, Republika Kongo, Guinea, Guinea-Bissau, Pobřeží slonoviny, Kyrkizská republika, Libérie, Madagaskar, Malawi, Nepál, Papua-Nová Guinea a Uganda.

 

Právě se děje

Další zprávy