Krize téměř zastavila rozrůstání průmyslových zón

Veronika Skálová Veronika Skálová
19. 10. 2009 9:30
Rychlost růstu průmyslových zón se propadla o 85 procent
Průmyslové areály téměř nerostou. Developeři se je snaží pronajmout. Ilustrační foto.
Průmyslové areály téměř nerostou. Developeři se je snaží pronajmout. Ilustrační foto. | Foto: Veronika Skálová

Brno - Dominový efekt, který začal ve Spojených státech před více než rokem, doputoval ve třetím čtvrtletí i na trh s průmyslovými nemovitostmi v České republice. Ten od července do září prudce šlápl na brzdu, především v oblasti výstavby.

Podle údajů společnosti Cushman & Wakefield se v Česku postavilo za třetí čtvrtletí 13 816 čtverečních metrů moderních průmyslových ploch k pronájmu, přičemž ve druhém čtvrtletí letošního roku to bylo ještě 166 583 čtverečních metrů. To znamená propad o 85 procent.

"Výstavba průmyslových nemovitostí ve střední Evropě se ve druhé polovině letošního roku propadne o cca 80 procent. A výstavba první poloviny příštího roku může skončit na nule či blízko nule," upozornil Ferdinand Hlobil, vedoucí středoevropského průmyslového týmu v Cushman & Wakefield.

Doplnil, že tento vývoj bude v reálných číslech znamenat 30 miliard korun, které v příštím roce nedoputují do stavebnictví ve střední Evropě.

Developeři se nyní snaží spíš již postavené areály pronajmout. Ani tam se jim ale nedaří tak dobře jako v minulosti. Od července do září pronajali o 40 procent méně ploch než před rokem.

"Po téměř devíti měsících letošního roku jsou ve statistikách vidět první data o jednoznačném propadu sektoru průmyslových nemovitostí. Obdobné propady byly vidět ve Spojených státech či Anglii již před více než osmnácti, respektive dvanácti měsíci," doplnil Hlobil.

Právě díky snaze developerů se pomalu snižuje i rozloha nepronajaté plochy v průmyslových areálech. Podařilo se ji snížit asi o 4 procentní body na výsledných 16 procent. Nevíce volných ploch nabízejí průmyslové zóny v Plzeňském a Olomouckém kraji, kde je k dispozici 33 a 26 procent ploch.

 

Právě se děje

Další zprávy