Krize sebrala lidem 3 miliardy eur, spočítali experti

Tomáš Fránek
18. 9. 2011 19:40
Nejbohatší na světě jsou Švýcaři, Američané a Japonci
Foto: Petr Vyoral

BrnoKrize sebrala lidem po celém světě na úsporách a investicích až tři miliardy eur.

Finanční majetek lidí v padesáti zemích světa tak sice podle výroční zprávy pojišťovny Allianz překročil rekordních 92 bilionu euro, růst úspor lidí je ale velmi malý, většinu pohltí inflace.

Experti Allianz analyzovali majetek a dluhy domácností v 50 zemích světa. A zemí s největším bohatstvím na obyvatele je Švýcarsko a to velmi jasně. Na jednoho Švýcara tak připadá majetek ve výši  207 tisíc euro na osobu.

Nejbohatší  Švýcaři

Na druhém místě jsou Američané s 111 tisíci eur, pak následují Japonci také s 111 tisíci eur a pak Dánové se 107 tisíci eur.

Nejbohatší zemní eurozóny je Nizozemí, kde připadá na jednoho obyvatele 104 tisíc eur. Německo je sice na 18 místě, ale za poslední roky roste majetek lidé společně s Rakouskem a skandinávskými zeměmi nejrychleji. 

Naopak v Itálii, Španělsku nebo Řecku lidé s nijak velkým růstem svého bohatství počítat nemohli.

Mezi zeměmi střední a východní Evropy mají největší majetek na obyvatele Slovinci před Estonci a obyvateli Česka. Majetek Čechů pojišťovna spočítala na 320 tisíc korun na osob (13 tisíc eur).

Ráj už nebude Evropa

Podle zprávy ale západní Evropa, Japonsko a Spojené státy už nebudou ekonomickým rájem na zemi.

V rozvojových zemích Asie, Jižní Ameriky a východní Evropy totiž i přes krizi roste bohatství lidí. Stále více domácností totiž spadá do střední třídy (tedy domácností, kde je příjem 6 000 až 36 000 eur na osobu.)

„Zatímco průmyslové země se budou muset spokojit s malým nárůstem úspor, Asie, Jižní Amerika a východní Evropa může počítat s dvouciferným růstem," uvedli experti Allianz.

 

Právě se děje

Další zprávy