Krize přidusí důchody. Musejí se změnit

Karel Toman
3. 7. 2009 6:00
Důchodové systémy, jak je známe, končí, shodují se odborníci

Praha -  Penzím v současné podobě odzvonilo. Nerodí se už dost mladých, aby platili důchody starým, jak tomu je dosud.

Tvrdí to Evropská komise, Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj, a při pohledu na demografické křivky i selský rozum (viz infobox Staré důchody jdou do penze).

Jak moc a kdy se v Česku spoření na důchod změní, předurčí až říjnové volby. Strany ale zatím mnoho nadějí na společné řešení nedávají.

Staré důchody jdou do penze

  • „Poměr lidí v produktivním věku k lidem nad 65 let je dnes 4:1. Za padesát let to bude 2:1." Zpráva Evropské komise, 29. duben 2009
  • „Současný nárůst nezaměstnanosti a schodků veřejných financí činí náš závazek řešit demografické změny v Evropě ještě naléhavějším." Eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Joaquin Almunia, 29. duben 2009
  • „Vzdát se reforem a snažit se při financování penzí spoléhat jen na veřejný průběžný systém znamená vydat se špatnou cestou." Pravidelná zpráva OECD ke stavu důchodových systémů členských zemí, 26. červen 2009

Zdánlivě vzdálený problém přitom krize citelně přibližuje. Podle Evropské komise mají země EU na reformy asi deset let, jinak v budoucnu nebudou mít na penze dost peněz.

Sbohem přebytku, odteď v deficitu

Problémy už vlastně začaly.

"Loni to bylo naposledy, co byl výběr nad vyplacenými důchody v přebytku," upozorňuje bývalý ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Od letošku tak začne stát na průběžný důchodový systém doplácet.

Do toho přišla globální recese - státu klesají příjmy z daní, rychle naopak rostou jeho výdaje na stimulační balíčky a podpory v nezaměstnanosti. Úroky z dluhů navíc každým rokem porostou.

Z citelně chudší státní kasy tak budou důchody ukrajovat mnohem větší díl, než se předpokládalo v časech růstu. Nepříznivé křivky tehdejších  prognóz tak krize prohýbá ještě strměji (viz grafy).

Například první fáze Nečasovy důchodové reformy měla systém finančně stabilizovat na třicet let. V rezervním fondu, z kterého chtěl exministr budoucí reformu důchodů částečně platit, se mělo do roku 2010 naspořit 40 miliard korun.

Krize ohýbá staré křivky k horšímu

Tyhle počty už teď ale neplatí.

"Samozřejmě že krize toto stabilizační období zkrátí," potvrzuje Nečas. Ztenčí se ale i suma, na „reformním účtu". Dnes ji exministr odhaduje "někde mezi 25 až 30 miliardami."

„Tento problém neodezní ani s koncem krize," upozorňuje navíc ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Návrat k růstu ekonomiky bude totiž pomalý, státní dluh velký a výplaty důchodů porostou. „Tendence důchodového systému k deficitům tak nezmizí," říká.

Česko v tom není samo. Způsob, jak státu ulevit od penzí hrozících vymyknout se kvůli stárnutí a krizi kontrole, hledá celá Evropa.

„Vlády musejí pokračovat v reformách a zajistit, aby veřejný a soukromý zdroj penzí byl sociálně i finančně udržitelný," zní první věta červnové zprávy OECD.

Evropa radí: posilte soukromé spoření

Vystihla tím podstatu klání, ke kterému se kolem důchodů v Česku schyluje mezi dvěma největšími stranami. ODS totiž soukromé spoření na penze podporuje. ČSSD ho odmítá.

„Současná krize prokázala, že systémy soukromého spoření jsou velmi labilní," tvrdí například stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

To uznává i OECD. Podle ní to ale není důvod k odmítnutí soukromého spoření, ale naopak k jeho zahrnutí do reforem včetně lepší regulace penzijních fondů.

Stejně to vidí Nečas, podle kterého to měl dokázat i hlavní bod druhé fáze jeho důchodové reformy - možnost dobrovolně převést čtyři procenta svého státního důchodového pojištění pod správu některého ze soukromých penzijních fondů, za předpokladu, že si člověk připlatí dvě procenta ze svého.

Fondy by nevěděly, čí peníze spravují, kontrolovala by je totiž Česká správa sociálního zabezpečení. To se ale Nečasovi už nepodařilo prosadit.

Za první krok "skutečné Reformy s velkým R" přitom označil tento neuskutečněný plán i Vladimír Bezděk, přední český odborník na důchodovou problematiku a někdejší předseda komise jmenované socialistickým premiérem Vladimírem Špidlou, která měla podklady pro budoucí reformu připravit.

Skutečná reforma ještě nezačala

Bezděk tím ale zároveň naznačil, že skutečná reforma české penze teprve čeká. Jakou bude mít podobu, je ale ve hvězdách.

Foto: Bezděkova komise, závěrečná zpráva

Například podle časopisu Economist se blíží konec hranice pro povinný odchod do důchodu a naopak rozvoj menších pracovních úvazků pro seniory. Firmy jako Hitachi, Wal-Mart nebo B&Q s tím už začaly, Dánsko zase svázalo hranici odchodu do důchodu s průměrnou délkou života Dánů.

"Sociální stát obecně ztrácí jednu pravomoc za druhou. Zapojení a větší odpovědnost jednotlivých lidí je nevyhnutelná věc," potvrzuje změnu dosavadního pojetí důchodů i politolog Pavel Šaradín.

ČSSD však ve své předvolební Oranžové knize z konce května soukromé spoření a jakoukoliv obdobu Nečasova plánu dál odmítá. Proti jsou i odbory a KSČM.

Stabilitu a nové zdroje důchodového systému chce ČSSD podle trochu obecných vyjádření svého místopředsedy Škromacha zajistit „rozvíjením stávajících systémů důchodových připojištění", „zapojením zaměstnavatelů" nebo „příjmy ze státního podílu například v ČSA a ČEZ."

Za hrozící reprízy povolebního patu tak nebude dohoda snadná. Obě největší strany sice ujišťují, že se na reformě domluvit chtějí. Zároveň ale každá o té druhé tvrdí, že poslední dva roky jednání sabotovala právě ona.

 

Právě se děje

Další zprávy