Krize potrápí i Francii a Itálii, předpovídá EK

ČTK ČTK
3. 5. 2013 12:03
Ekonomika eurozóny klesne přibližně stejně jako České republiky
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Brusel - Ekonomika eurozóny letos klesne o 0,4 procenta a hrubý domácí produkt celé Evropské unie se sníží o 0,1 procenta. Předpověděla to dnes Evropská komise. Zhoršila tak svou předchozí prognózu, která počítala s hospodářským poklesem o 0,3 procenta v eurozóně a s nárůstem o 0,1 procenta v celé EU.

Komise nicméně předpokládá, že v letošním druhém pololetí se ekonomika EU postupně vrátí k růstu, který příští rok nabere na tempu.

Hlavním motorem růstu by podle komise měl být export, protože domácí poptávka zůstává slabá. Výrazný propad čeká ekonomiku Kypru, což ale vzhledem k událostem posledních měsíců není překvapivé. Hůř si ale proti původním předpokladům povede rovněž Francie a Itálie, tedy druhá a třetí největší ekonomika eurozóny.

Komise očekává, že ekonomika Evropské unie příští rok stoupne o 1,4 procenta a ekonomika eurozóny o 1,2 procenta. Nové prognózy jsou založeny na předpokladu, že pokračující politické kroky zabrání nové eskalaci evropské dluhové krize.

Eurokomisař pro hospodářské záležitosti Olli Rehn uvedl, že Evropa musí učinit vše, co je zapotřebí, aby odstranila problémy s vysokou nezaměstnaností. Letos podle prognózy míra nezaměstnanosti v EU stoupne na 11,1 procenta z loňských 10,5 procenta. V eurozóně by se měla vyšplhat až na 12,2 procenta z 11,4 procenta.

Celkový rozpočtový deficit členských zemí eurozóny letos podle komise klesne na 2,9 procenta hrubého domácího produktu z loňských 3,7 procenta. Dostane se tak pod tříprocentní limit stanovený Paktem stability. V celé EU se však deficit podle prognózy sníží pouze na 3,4 procenta HDP z loňských čtyř procent.

Rozpočtový deficit krizí zmítaného Řecka letos podle komise klesne na 3,8 procenta z loňských deseti procent HDP. Pokles řecké ekonomiky by měl zpomalit na 4,2 procenta z 6,4 procenta. V příštím roce by pak mělo řecké hospodářství vykázat nárůst o 0,6 procenta.

Na Kypru se však letos hospodářská recese podle prognózy výrazně prohloubí. Kypr se letos dohodl s mezinárodními věřiteli na půjčce deseti miliard eur (téměř 260 miliard Kč), aby odvrátil státní bankrot. V rámci této dohody je však nucen zabavit část některých vkladů v kyperských bankách a zredukovat svůj přebujelý bankovní sektor, který měl dosud velký podíl na ekonomické aktivitě ostrova.

Pokles kyperské ekonomiky letos podle komise zrychlí až na 8,7 procenta z loňských 2,4 procenta. V recesi by měl Kypr zůstat i v příštím roce, ve kterém prognóza počítá s poklesem ekonomiky o 3,9 procenta. Kypr již dříve uvedl, že v rámci snahy o obnovu hospodářského růstu otevře kasina a podpoří turistický sektor. Zaměří se ale také na využití nalezišť zemního plynu.

Evropská komise dnes zveřejnila také výhled pro světovou ekonomiku. Globální hospodářský růst podle ní v letošním roce nepatrně zrychlí na 3,1 procenta z loňských tří procent. V příštím roce by měl dosáhnout 3,8 procenta.

 

 

Právě se děje

Další zprávy