Krize je pryč, hotely znovu zvyšují ceny. I ty české

Ekonomika Ekonomika
3. 10. 2011 9:27
Nejvíce zdražily hotely v Severní Americe, Tichomoří naopak zlevnilo
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Resort Lagonissi

Praha - Po nuceném zlevňování, k němuž hoteliéry ve většině světových zemí přivedla ekonomická recese, začaly ceny za ubytování v hotelech opět stoupat. V průzkumu to zjistil jeden z největších světových rezervačních portálů ubytování Hotels.com.

Jak upozornila Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, z průzkumu provedeného u 125 tisíc ubytovacích zařízení vyplynulo, že v letošním prvním pololetí vzrostla cena za ubytování v hotelu v průměru o 3 procenta.

Největší nárůst pocítili hosté v Severní Americe, kde se ceny zvýšily o 4 procenta, v Evropě a Latinské Americe, kde stouply shodně o 2 procenta. Naopak v Asii a Tichomoří průměrná cena klesla o 6 procent.

V tuzemských hotelích je skoro půl milionu postelí

"Také v České republice se situace hotelů letos lepší. Stoupla jak vytíženost, tak i ceny, zejména v Praze," upozornil viceprezident asociace Tomio Okamura.

Doplnil, že rostoucí vytíženost souvisí se znovu rostoucím počtem turistů, kteří do Česka přijeli. Upřesnil, že v Česku je v současnosti 7235 ubytovacích zařízení, které mají celkem 176 403 pokojů s 449 068 lůžky.

 

Právě se děje

Další zprávy