Křetínskému hrozí obří pokuta. Bránil se kontrole

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
20. 12. 2010 16:30
Pokuta může být až ve výši jednoho procenta celosvětového obratu
AC Sparta Praha: předseda představenstva Daniel Křetínský
AC Sparta Praha: předseda představenstva Daniel Křetínský | Foto: Ondřej Besperát

Brusel -  Za to, že se společnosti Energetický průmyslový holding a J&T Investment Advisors bránily koncem listopadu kontrole inspektorů Evropské komise, hrozí jim velká pokuta.

Informovala o tom Evropská komise.

Komise tvrdí, že pracovníci Energetického průmyslového holdingu a J&T Investment Advisors nezablokovali účet elektronické pošty, neotevřeli zabezpečené e-maily a přesměrovali příchozí elektronickou poštu.

Z předběžného šetření EK vyplývá, že zmíněmým firmám hrozí, že přijdou až o jedno procento ze svého celosvětového obratu ve formě pokuty.

Mluvčí EPH Martin Maňák se nechtěl k šetření příliš vyjadřovat. "Žádný dokument od Evropské komise v tomto duchu jsme zatím neobdrželi," uvedl. Zdůraznil však, že se šetření netýká finanční skupiny J&T. "Společnost J&T Investment Advisors je součástí EPH a před časem byla přejmenována na EP Investment Advisors," upřesnil Maňák

Kontroloři nedostali příslušná hesla

"Pokud jde o elektronické dokumenty, právo na neomezený přístup do prostor společnosti a na pořizování kopií dokumentů souvisejících s podnikáním znamená, že inspektorům je třeba poskytnout hesla k zabezpečené elektronické poště," uvedla komise.

Brusel  se soustředil na aktivity skupiny J&T, které obě společnosti z velké části patří. V energetice Energetický průmyslový holding čelí spolu s energetickým gigantem ČEZ podezření, že vytěsňují konkurenci.

Oba případy jsou ovšem od sebe oddělené a Energetický průmyslový holding a J&T Investment Advisors tak teoreticky mohou dostat pokuty dvě. Záleží ovšem na tom, jak na konec vyšetřování skončí.

Skupina J&T dnes zveřenila poslední výsledky svého hospodaření. Uvádí se v nich, že hospodařila za devět měsíců letošního roku s čistým ziskem 73,4 milionu eur (1,852 miliardy Kč). To představuje meziroční pokles o 10,3 procenta.

Podle výroční zprávy EPH ve Sbírce listin holding v loňském roce utržil 7,22 miliardy Kč.

Připravujeme podrobnosti

 

Právě se děje

Další zprávy