Křetínského firma získala pětinu v Pražských službách

ČTK ČTK
28. 8. 2014 13:05
Holding EP Industries získal podíl prostřednictvím své odpadové společnosti AVE CZ.
Pražské služby.
Pražské služby. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Pětinový podíl v Pražských službách, který chtělo od firmy Northward Holdings Limited (NHL) odkoupit město Praha, získal holding EP Industries. Informoval o tom mluvčí skupiny Daniel Častvaj.

Cenu ani další podrobnosti zveřejňovat nebude. Praha za podíl 19,32 procenta nabízela 800 milionů korun. Majoritním akcionářem holdingu je s 60 procenty Daniel Křetínský.

Holding získal podíl prostřednictvím své odpadové společnosti AVE CZ. Ta podle informací tisku v minulosti vystupovala proti možnému monopolu Pražských služeb na svoz odpadů v hlavním městě. Záměr se nelíbil ani další svozové firmě Komwag.

Soud s Chřestýšem: Daniel Křetínský
Soud s Chřestýšem: Daniel Křetínský | Foto: CPA Eduard Erben

Transakce podle holdingu napomůže řešení současné situace v Pražských službách. "Věříme, že se nám nyní podaří vyjednat s dalším akcionářem, hlavním městem Prahou, takové řešení, které zabrání kolapsu Pražských služeb a zajistí nastavení efektivního systému svozu a likvidace odpadu v hlavním městě," uvedl člen představenstva EP Industries Jiří Nováček.

Praha podíl nezískala

Hlavní město jako většinový vlastník Pražských služeb roky usilovalo o ovládnutí firmy, aby si mohlo vlastními silami zajišťovat svoz odpadu. Směřovalo k tomu, že bude moci v souladu se zákonem zadávat zakázky přímo bez výběrového řízení. Minulý týden pětinový vlastník, firma NHL, oznámil, že svůj podíl městu neprodá. Akvizici předtím schválilo zastupitelstvo i orgány Pražských služeb. Proti připravovanému obchodu však podalo žaloby několik menšinových akcionářů s tím, že by jejich akcie znehodnotil.

Pražské služby se v hlavním městě starají o odvoz odpadu a údržbu komunikací. V pololetí zvýšily zisk na 69,23 milionu korun, nejziskovější byl pro firmu svoz odpadů, na kterém za šest měsíců vydělala 79 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy