Krachujícímu Pilsen Steel nabízí financování KKCG

ČTK ČTK
17. 9. 2012 17:48
Krajský soud v pondělí jmenoval prozatímní věřitelský výbor
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Plzeň - Investiční skupina miliardáře Karla Komárka KKCG v pondělí předložila společnosti Pilsen Steel nabídku úvěrového financování, které je nezbytné pro udržení provozu podniku. Na plzeňské hutě a kovárny vyhlásil soud v pátek kvůli předlužení úpadek.

Krajský soud v pondělí jmenoval prozatímní věřitelský výbor a na 4. ledna nařídil přezkum všech pohledávek podniku, které dosahují jedné miliardy korun, z toho téměř dvě třetiny po lhůtě 90 dnů. Podnik s 900 lidmi od konce června nevyrábí a má přerušené dodávky energií.

"Zaslanou nabídku zveřejňovat nebudeme, ale je velmi korektní," řekl mluvčí KKCG Dan Plovajko. Podle informací ČTK je KKCG připravena poskytnout do dvou týdnů přes 100 milionů korun a do konce roku až 250 milionů korun. Podle zdroje z plzeňského podniku mohou tyto peníze udržet provoz továrny i všechny zaměstnance, jimž zatím podnik mzdy nedluží.

"Obdrželi jsme od mezinárodní investiční skupiny KKCG seriózní a konkrétní nabídku provozního úvěru. Začneme o ní okamžitě jednat. Souhlas s uzavřením smlouvy o provozním financování s KKCG předložíme prozatímnímu věřitelskému výboru v nejbližším době," řekl pověřený šéf hutí Pilsen Steel Tomáš Egermajer.

Externí financování je potřeba

Vedení podniku udělá podle něj vše pro to, aby výroba pokračovala a lidé nepřišli o práci. "Věříme, že s KKCG dohody uzavřeme a že se zaměstnanci začnou vracet do výroby postupně už počátkem října," dodal. Podle Egermajera byl vyhlášený úpadek prvním a nezbytným krokem k záchraně podniku a k zachování provozu.

"Bez externího financování se podnik neobejde," řekl insolvenční správce Michal Žižlavský z pražské společnosti IS Žižlavský. Soud jej potvrdil ve funkci definitivního insolvenčního správce. Podle něj musí partner dát do firmy do konce roku stovky milionů korun na provoz.

"Pro každého investora, který tam dá krátkodobé zdroje, je důležité, aby byl podnik udržen v chodu, protože jinak se jeho investice nemusí vrátit," uvedl Žižlavský, který si dokáže představit fungování investora v obou variantách řešení úpadku, tedy jak v reorganizaci, tak v konkurzu. Záleží na tom, jaké řešení nyní připraví dlužník.

Ve věřitelském výboru je HSBC

Krajský soud v pondělí jmenoval prozatímní věřitelský výbor ve složení: HSBC Bank plc, která doposud financovala provoz podniku a je zástavním věřitelem, dále dodavatelské firmy Lenox Plus Praha, Wake Technology Kladno, Alfa Kovo Plzeň a pražský Vemex. Právě HSBC ještě v pondělí Pilsen Steel vyzve, zda nemá zájem o provozní financování. Vzhledem k dosavadním jednáním to ale vedení podniku nepředpokládá.

Definitivní věřitelský výbor bude podle krajského soudce Miloše Benetky zvolen na schůzi věřitelů, která se uskuteční hned po prvním přezkumu pohledávek, tedy po 4. lednu. Největším věřitelem plzeňské firmy vlastněné ruským podnikatelem Igorem Šamisem je moskevská Vněšekonombanka, která zatím do insolvenčního řízení pohledávky nepřihlásila. Šamis si od ní půjčil peníze na nákup Pilsen Steel.

Předák podnikových odborů Miroslav Cink věří tomu, že prohlášený úpadek, k němuž se v pátek u soudu připojil i dlužník, budou zaměstnanci považovat za dobrý signál. "Od 8. října by mohli nastoupit do práce, pece se rozběhnou nejpozději v listopadu," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy