Krachující Japan Airlines se prý spojí s Deltou

ČTK ČTK
16. 1. 2010 11:29
Delta Air Lines se předhání v nabídce pomoci s American Airlines
Japonské aerolinie Japan Airlines kvůli drahé ropě více prodělaly. Za poslední tři měsíce loňského roku prodělaly bezmála sto milionů dolarů.
Japonské aerolinie Japan Airlines kvůli drahé ropě více prodělaly. Za poslední tři měsíce loňského roku prodělaly bezmála sto milionů dolarů. | Foto: Aktuálně.cz

Tokio - Japonská letecká společnost Japan Airlines, která stojí těsně před bankrotem, se v pátek dohodla na propojení s americkou Delta Air Lines. Napsal to dnes japonský list Jomiuri šimbun.

Japonský vlajkový přepravce by tím přešel od mezinárodní letecké aliance Oneworld vedené společností American Airlines do aliance Sky Team, kde vedle Delty nebo Air France-KLM figurují i České aerolinie.

Ztrátové Japan Airlines míří k bankrotu a Delta Air Lines se nyní s American Airlines předhánějí v nabídkách finanční pomoci, aby ji získaly do své aliance nebo udržely ve své. Vítěz bude mít k dispozici silnou základnu v Japonsku a snadný přístup na rychle rostoucí asijské trhy.

Delta již dávala najevo, že má v úmyslu vypracovat nabídku na převzetí Japan Airlines. Společnost už dříve nabídla asi miliardu dolarů (zhruba 18 miliard korun), zhruba totéž co konkurenční American Airlines.

Japonský státní fond pro ozdravování problematických podniků ETIC odhadl, že aliance s Deltou by pro Japan Airlines znamenala roční přínos 17,2 miliardy jenů (3,4 miliardy korun), tedy asi trojnásobek toho, co by poskytovalo rozšířené spojení s American Airlines. Delta nyní bude s ETIC jednat o přesné výši své investice do JAL, napsal list.

Japan Airlines jsou dlouhodobě ve ztrátách, jejich zadluženost dosáhla asi 16 miliard dolarů (289 miliard Kč) a směřují neodvratně do bankrotu. Největší asijská letecká společnost z hlediska tržeb má nyní tržní hodnotu nižší než nízkonákladový přepravce Skymark Airlines. c

Podle zdroje agentury Reuters se Japan Airlines přihlásí do bankrotového režimu ochrany před věřiteli zřejmě již příští úterý a ETIC také v té době rozhodne, zda restrukturalizaci firmy podpoří veřejnými penězi.

Podívejte se na 10 nejděsivějších letišť světa:

 

Právě se děje

Další zprávy