Krachující banky už nebudou zachraňovat poplatníci

ČTK ČTK
27. 6. 2013 10:15
Ztráty finančních ústavů v zemích EU mají napříště nést akcionáři a velcí investoři
Foto: Thinkstock

Brusel - Ministři financí EU se ve čtvrtek nad ránem shodli na pravidlech pro řešení bankovních krizí. Náklady za zkrachovalé banky by podle nich měli v budoucnu nést investoři a věřitelé. Daňové poplatníky, z jejichž peněz se v minulých letech krachující banky v EU zachraňovaly, návrh pravidel chrání.

Ministři 27 států Evropské unie s nástinem pravidel na uzavření nebo záchranu problémových bank přišli po sedmihodinovém jednacím maratonu v Bruselu poté, co pravidelná ministerská schůzka minulý týden skončila nezdarem.

Plán počítá s tím, že náklady spojené se záchranou banky by měli jako první nést akcionáři, držitelé dluhopisů a vkladatelé s aktivy přes sto tisíc eur v problémové bance.

"Poprvé jsme se dohodli na významném (procesu) bail-in, abychom chránili daňové poplatníky," řekl podle agentury Reuters nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem. Odkázal se tak na název strategie, ve které musí investoři nést náklady na restrukturalizaci jako první.

Mechanismus řešení bankovních krizí je jednou ze součástí připravované bankovní unie. Nová pravidla pro "krizové řízení bankovních institucí" mají po finanční krizi v roce 2008 především zajistit, aby v budoucnu mohly být banky v případě krachu uzavřeny podle jasně daných kritérií. Má se tím předejít panice na trzích a zajistit, aby náklady nenesli v první řadě daňoví poplatníci.

Země EU v letech 2008 až 2011 vydaly na záchranu bank asi třetinu evropského HDP, většinou ze státních fondů.


 

Právě se děje

Další zprávy