Krachují firmy i lidé, krize stále zvyšuje jejich počet

Veronika Skálová Veronika Skálová
6. 6. 2009 18:10
Bankrotujících společností i jedinců je letos o 60 procent víc než vloni
Bankrot se stále častěji týká i jedinců, kteří nezvládají své dluhy.
Bankrot se stále častěji týká i jedinců, kteří nezvládají své dluhy. | Foto: Profimédia

Brno - Bankrot není jen slovo, které se skloňuje v souvislosti s velkými automobilovými firmami. Stále častěji se osobně dotýká stovek, možná i tisíců lidí v Česku.

Počet bankrotujících společností se totiž rychle zvyšuje, v některých krajích nárůst přesáhl sto procent. Jen za letošní první čtvrtletí zmizelo z českého trhu 303 firem a 53 podnikatelů.

Spolu s osobními bankroty, které každý měsíc vyhlásí více lidí, bylo za první tři měsíce letošního roku vyhlášeno 707 konkurzů. To v porovnání s loňským prvním čtvrtletím představuje 60 procent navíc.

Krachuje méně malých podnikatelů

Podíl osobních bankrotů, které zadlužení lidé nezvládající organizaci splátek mohou vyhlásit od loňského ledna, v poslední době rychle stoupá.

"Počet osobních bankrotů letos v únoru poprvé převýšil počet bankrotů podnikatelských subjektů. V březnu dosáhl jejich podíl na celkovém počtu konkurzů 52 procent, což je ve srovnání s březnem loňského roku více než dvojnásobek," upozornil Pavel Finger ze společnosti CCB - Czech Credit Bureau. Ta provozuje portál obchodních informací Cribis.cz.

V rukách konkurzních správců skončilo i více společností než v loňském roce, přesněji o 18 procent víc. Jedinou oblastí, kde krachů ubylo, jsou konkurzy fyzických osob - tedy podnikatelů.

"Podíl bankrotů fyzických osob podnikatelů mírně klesá. Podstatnou roli v tom pravděpodobně hraje fakt, že při zániku fyzických osob podnikatelů hraje forma bankrotu obvykle jen malou roli," doplnila Věra Kameníčková, analytička portálu.

Malí držitelé živnostenského listu mnohem častěji svět podnikání raději opustí dobrovolně dřív, než jejich dluhy přerostou únosnou mez.

Není všude stejně zle

Nejméně se v krizi daří firmám z Plzeňského kraje. Podle údajů portálu Cribis.cz narostl počet bankrotů v porovnání s loňskem o 133 procent. Jen o kousek méně, o 122 procent, pak v Karlovarském kraji.

Byly však i regiony, kde vyhlášených konkurzů ubylo. Nejvíc v Pardubickém kraji, o rovných 40 procent, méně krachů si prožily také firmy na Vysočině a jižní Moravě.

Z oborů nejvíc trpěl obchod, stavebnictví, ale i oblast služeb pro podniky.

Partnery si dobře prověřte

Podle těch, kdo rostoucí čísla neustále sledují, sice počet bankrotů ještě nevystoupal na úroveň z roku 2000, ale v letošním roce bude dál stoupat.

Doporučujeme proto firmám, aby si své obchodní partnery lépe prověřovaly, protože jedině tím mohou předejít případným nepříjemným důsledkům," dodal Finger.

Počet krachujících společností může podle odborníků dosáhnout až dvojnásobku bankrotů z loňského roku.

 

Právě se děje

Další zprávy