Krach Sazky potvrzen: Soud prohlásil konkurz

Zdeněk John
30. 5. 2011 12:21
V 11:52 Městský soud v Praze prohlásil konkurz na společnost Sazka
Správce Sazky Josef Cupka (vlevo) již přebírá pravomoci Aleše Hušáka.
Správce Sazky Josef Cupka (vlevo) již přebírá pravomoci Aleše Hušáka. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Věřitelský výbor loterijní společnosti Sazka již začal hledat cestu, kudy by do zkrachovalé loterijní společnosti mohly natéct potřebné desítky milionů korun na první resuscitaci. Nebude to úplně bezproblémová operace.

Již dnes se výbor schází s insolvenčním správcem firmy Josefem Cupkou, který je již po zveřejnění rozhodnutí o pátečním prohlášení konkurzu nad Sazkou faktickým pánem ve firmě.

S výpovědí pro generálního ředitele Aleše Hušáka, který Sazku vedl 16 let, Cupka spěchat nehodlá. "Hušák nebo jeho bentley (služební vůz - pozn. red.), to není na pořadu dne. První, čím se musím zabývat, je aktuální finanční situace Sazky. To opravdu pospíchá," řekl Cupka Aktuálně.cz.

Sazka potřebuje například 66 milionů korun pro ministerstvo financí, aby odvrátila hrozbu, že přijde o licence na veškeré loterie. Dluží státu za správní poplatky.

Cupka musí postupovat podle insolvenčního zákona. První, kdo tedy od něj dostane otázku na financování Sazky, bude takzvaný zajištěný věřitel. Ten je jediný: londýnský správcovský agent držitelů dluhopisů, The Bank of New York Mellon.

Právě tuto banku doplnili věřitelé v pátek do věřitelského výboru jako nového člena, i její zástupce bude proto v pondělí na jednání se správcem Cupkou.

PPF a KKCG, investiční skupiny, které v pátek prosadily pád Sazky do konkurzu, nejsou jedinými držiteli dluhopisů. Snazší, a tudíž i rychlejší cesta, jak dostat peníze do Sazky, pro ně představuje varianta, kdy by The Bank of New York Mellon odmítla účast na financování akutních potíží Sazky a tím dala šanci největším nezajištěným věřitelům. Mezi nimi už mají PPF i KKCG kontrolní většinu.

"Jsme připraveni poskytnout v souladu s insolvenčním zákonem Sazce tolik peněz, kolik bude potřeba," řekl Aktuálně.cz Dan Plovajko, mluvčí KKCG. Podobně se k situaci v Sazce po prohlášení konkurzu staví i PPF.

Sazka potřebuje mít dostatek peněz na účtu hlavně kolem 10. června, kdy má další výplatní termín pro své zaměstnance. Aleš Hušák minulý týden v rozhovoru pro Aktuálně.cz přiznal, že zbylo jen několik jednotlivých milionů korun. Své poslední peníze Sazka utratila na doplacení lednového superjackpotu, kvůli němuž jí hrozilo pozastavení povolení k číselným hrám.

První velkou nabídku na Sazku už sestavila investiční skupiny Penta. Její mluvčí Martin Danko v neděli v České televizi uvedl, že Penta chce v konkurzu koupit Sazku za dvě miliardy korun. Penta je však jedním z věřitelů, kteří se proti verdiktu o konkurzu odvolávají a tím pádem znemožňuje insolventnímu správci Cupkovi prodávat v dražbě majetek Sazky. To smí Cupka dělat až poté, co konkurz nabyde právní moci.

 

Právě se děje

Další zprávy