Koupit ČSA chce ruský Aeroflot i Air France-KLM

Ekonomika Ekonomika
23. 3. 2009 15:30
Nový vlastník by měl být znám nejpozději na podzim, rozhodne se mezi čtyřmi nabídkami
Letoun ČSA
Letoun ČSA | Foto: Aktuálně.cz

* Do soutěže se přihlásili čtyři zájemci, což je méně, než se čekalo * Stát chce transakcí získat čtyři až pět miliard korun * Nabídky posoudí vláda, jasno má být do konce září

Praha - Pondělní poledne bylo poslední možností přihlásit se o 91,5procentní státní podíl v Českých aeroliniích. A ministerstvo financí odpoledne potvrdilo, že ČSA chtějí koupit jenom čtyři zájemci.

Již v pátek se do tendru přihlásilo konsorcium Unimex a Travel Service. Svůj zájem potvrdila také skupina Odien, která je spojená s Delta Air Lines.

Dnes zopakovala svůj záměr zúčastnit se rovněž Air France-KLM. A za jednoho z horkých kandidátů je považován ruský Aeroflot.

"Pokud české orgány akceptují přihlášku Aeroflotu, budeme moci analyzovat informace získané v data roomu a na základě podrobného podnikatelského záměru vypracovat závaznou nabídku v souladu s podmínkami výběrového řízení," uvedl generální ředitel Aeroflotu Valerij Okulov.

Před uzávěrkou přihlášek se mluvilo i o některých dalších asijských členech aliance SkyTeam, do které patří i ČSA, to se ale nepotvrdilo.

ČSA mohou podle vládních kriterií koupit pouze bezúhonné firmy, které mají alespoň 51 procent kapitálu ze zemí EU. Představit by také měly své plány o tom, jak dlouho chtějí udržet ČSA na pozici národního přepravce či uchovat leteckou přepravu osob jako hlavní činnost aerolinií.

Po splnění výběrových kritérií budou moci zájemci provést hloubkovou kontrolu v ČSA a podat ve druhém kole závazné nabídky. Nový vlastník, který nabídne nejvyšší cenu, by měl být znám nejpozději 30. září.

Cena se odhaduje kolem 4,5 miliardy korun.

Foto: Aktuálně.cz
Blog Jana Šterna: Vyhoďte Aeroflot z kola ven!
 

Právě se děje

Další zprávy