Korupční aféry nevadí. Venclík řeší dálnici i lázně

Lenka Smyčková
27. 1. 2009 17:30
Neúspěšný lídr ODS sbírá jednu funkci za druhou
Milan Venclík, jihomoravský radní pro lázeňství a vládní zmocněnec pro rychlostní silnice
Milan Venclík, jihomoravský radní pro lázeňství a vládní zmocněnec pro rychlostní silnice | Foto: Jan Langer

Brno - Dovedl jihomoravskou ODS k drtivé porážce v krajských volbách, ale může zůstat v klidu.

Milana Venclíka, neúspěšného kanidáta na hejtmana a politika opředeného korupčními skandály, si totiž vybral Jihomoravský kraj i česká vláda jako koordinátora klíčových záležitostí.

Pro kraj jako radní zastřešuje projekt rozvoje lázeňství. Po volbách se stal šéfem Rady Vinařského fondu rozdělujícího dotace vinařům.

A vládě teď bude pomáhat s přípravou dálnic R43 a R52 z pozice zmocněnce pro liniovou výstavbu rychlostních komunikací.

Není to první politik ODS, kterému neúspěch paradoxně pomohl k "pěkné funkci". Nedávno také deník Aktuálně.cz psal o neúspěšném lídru ODS v Libereckém kraji Radimu Zikovi.

Hejtmanem se nestal. Ministr zemědělství Petr Gandalovič z ODS ho ale vzápětí jmenoval šéfem Pozemkového fondu České republiky.

Radní pro lázeňství

Loňské volby dopadly pro jihomoravskou ODS ještě hůře, než předpokládaly průzkumy veřejného mínění. S necelými šestnácti procenty skončili občanští demokraté až třetí za ČSSD a KDU-ČSL.

Kdo je Milan Venclík

  • Narodil se v roce 1957, celý život žije v Brně. Vystudoval strojní fakultu VUT.
  • Před rokem 1989 pracoval v podniku Prádelny a čistírny města Brna. Po přeměně společnosti na akciovku se stal v roce 1992 ředitelem, předsedou představenstva a největším akcionářem.
  • Z firmy odešel v roce 1996, poté podnikal a pracoval jako ředitel podniku Prádelny a čistírny města Ostrava.
  • Do ODS vstoupil v roce 1996, v roce 1998 se stal místostarostou Brna-sever.
  • Od roku 2002 je krajským radním.
  • Je šéfem jihomoravské ODS a místopředsedou ODS Brno-město.
  • Jihomoravská ODS ve volbách v roce 2008 zaznamenala nejhorší výsledek v celé republice.
  • Přesto si ČSSD vybrala ODS za koaličního partnera. Vstup do koalice kritizoval ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.
  • Před volbami v roce 2004 i 2008 čelil Venclík podezření z korupce.
  • Poprvé měl zpronevěřit sponzorské dary, které strana dostávala za různé protislužby. 
  • Loni pak média zveřejnila nahrávku, podle které ODS skrytě sponzorovala brněnská stavební firma, které Venclík přihrával zakázky.
  • Obvinění se u soudu neprokázala.

Analytici soudili, že vinu na výsledku má i osoba lídra kandidátky ODS. Už podruhé se totiž stalo, že těsně před volbami kolem něj vypukl korupční skandál.

I když se jeho vina nikdy neprokázala, image brněnské a jihomoravské ODS v obou volbách to poškodilo.

Zatímco v roce 2004 šlo o nařčení ze zpronevěry sponzorských darů, které strana dostávala za různé protislužby, loni před volbami zase média zveřejnila nahrávku, podle které ODS skrytě sponzorovala brněnská stavební firma, jíž Venclík přihrával zakázky.

Přes to všechno si za své partnery v čele hejtmanství ČSSD vybrala právě ODS. Toto spojení dodnes Venclíkovi vyčítají i někteří spolustraníci.

"Dohoda o koaličním vládnutí v Jihomoravském kraji tak, jak ji dojednali naši zástupci s týmem Michala Haška z ČSSD, je podle mého přesvědčení pro ODS nedůstojná a představuje popření principů, které bychom jako pravicová strana měli hájit," ozval se například ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Milan Venclík se překvapivě nestal náměstkem hejtmana Milana Haška. Tuto funkci přenechal dvojce kandidátky Anně Procházkové. Aby dokázal, že mu "nejde o koryto".

Stal se radním v oblasti strategie a programů regionálního rozvoje, podpory podnikání a rozvoje lázeňství.

Lázně zatím nestojí

Jižní Morava je tak paradoxně jediným krajem, který má svého radního pro lázeňství.

Je to proto, že Venclík už několik let prosazuje projekt na vybudování lázeňské zóny v Pasohlávkách u Novomlýnských nádrží. Kraj do něj za poslední dva roky nalil osmdesát milionů korun. Dalších dvacet má ještě přidat.

Jenže lázně dosud nestojí. Ani není jasné, kdo a kdy je vlastně bude stavět.

"Zdržela nás spousta nepředvídatelných okolností," vysvětluje radní, proč za dva roky akciová společnost Thermal Pasohlávky s 65 % podílem kraje a placenými lidmi v představenstvu dosud nesepsala projekt potřebný pro přitáhnutí pozornosti investorů.

Vizualizace silnice R52 na Vídeň
Vizualizace silnice R52 na Vídeň | Foto: JMK

"Po představenstvu společnosti chceme, aby asi do tří měsíců představilo návrh projektu, abychom mohli žádat peníze," odpovídá Venclík na otázku, kdy získá projekt jasnější obrysy.

Venclíkova představa je taková, že v projektu budou příjezdové silnice, sítě a "nějaké menší budovy". Kraj by přitom svoje peníze dal jen na infrastrukturu, budovy by měli zaplatit soukromí investoři. Jenže zatím se žádní nepřihlásili.

Termín, kdy přijede do Pasohlávek první turista a pohoví si v lázních, Venclík nezná.

"Vyskakovaly tam problémy, se kterými nikdo nepočítal. V tuto chvíli bych se proto neodvážil říkat nějaké termíny. Těch padlo mnoho a byly nereálné," říká opatrně. V krajském zastupitelstvu má zatím projekt lázní, které jsou stále v nedohlednu, podporu.

Vinice i dálnice

Venclík se po volbách stal i šéfem Rady Vinařského fondu, tedy instituce, která rozděluje dotace vinařům. To je neplacená funkce, fond ale letos rozdělí 75 milionů korun. "Nejsem vinař. Nemám vinohrad ani nedělám víno," uvedl pro Aktuálně.cz Milan Venclík poté, co byl do funkce jmenován.

"Milan Venclík měl v uplynulých letech velmi výrazný podíl na rozvoji Jihomoravského kraje s důrazem na vinohradnictví a vinařství. Se Svazem spolupracoval na prosazování myšlenky šetrného hospodaření v našich vinicích," řekl člen představensva Svazu integrované produkce hroznů a vína a člen Rady Petr Marcinčák. Svaz Venclíka do funkce navrhl.

A podporu teď dostal Venclík i od vlády, která ho vybrala za zmocněnce pro liniovou výstavbu silnic R43 a R52.

 

Právě se děje

Další zprávy