Korupce je rakovina rozkládající stát, říká šéf Kofoly

Tomáš Fránek
10. 12. 2012 12:02
Podnikatel roku je přesvědčen, že Češi přestali utrácet kvůli politikům
Jannis Samaras
Jannis Samaras | Foto: Kofola

Ostrava - Za metanolovou kauzu, při níž jedovatý alkohol zabíjel obyvatele Česka a která poškodila také výrobce nealkoholických nápojů, měla být vyvozena jednoznačně odpovědnost u konkrétních lidí. Je o tom přesvědčený šéf Kofoly Jannis Samaras, český Podnikatel roku 2011.

"Je to přece selhání státu, který dlouhodobě černý alkohol trpěl. Na Slovensku, kde také působíme, si s tímto problémem a také šedou ekonomikou poradili. Problém s černým alkoholem tam rozhodně nemají v takové míře jako u nás. Ten byznys je tam pod kontrolou. V Česku situaci dlouhodobě nikdo neřešil," říká Samaras v rozhovoru pro online deník Aktuálně.cz

Právě metanolová kauza vedla - společně se šetřením - k tomu, že restaurace v Česku jsou nyní prázdné a lidé neutrácejí tolik jako dřív.

Aktuálně.cz: Je právě na restauracích vidět, jak lidé v Česku přestali utrácet?

Jannis Samaras: Domácnosti jednoznačně najely na úsporný režim, restaurace jsou - i vlivem metanolové kauzy - skutečně prázdné. A to dopadá také na výrobce nealko nápojů. Je sice fajn, že ministerstvo financí zmrazilo v dluhopisech pro občany přes 30 miliard korun, ty peníze ale v ekonomice chybí. Propad prodejů přitom neodpovídá ekonomické situaci, která není tak dramaticky špatná, jak by se mohlo zdát z menších útrat lidí.

A.cz: Co tedy podle vás propad utracení Čechů v obchodech a restauracích způsobilo?

Lidé prostě uvěřili katastrofickým vizím politiků a neutrácejí ze strachu, co bude. Na Slovensku nebo v Polsku je situace jiná, tam domácí spotřeba ekonomice ještě pomáhá.

A.cz: Jak moc vám jako firmě komplikují život neustálé změny daní?

Kdyby deset let politici na daně nesáhli, bylo by to jenom dobře. My ještě teď těsně před koncem roku zatím nevíme, jak vysoké bude od ledna DPH - to je absurdní situace. Máme v podstatě uzavřené rozpočty a pořád nevíme, jak máme nastavit cenovou politiku. Tak by se změny dělat neměly. Stát navíc nedokáže zajistit, aby se daně vybíraly tak, jak se má.

A.cz: Je pro firmy důležité stabilní prostředí v ekonomice?

Jak ukazují různé průzkumy, stále více firem z Česka má sídlo v zahraničí. A není to v žádném případě jenom o výši daní, ale hlavně o právní jistotě a stabilitě prostředí. Proto také firmy mají sídla v Nizozemsku nebo Lucembursku.

A.cz: Podobně jako další podnikatelé nebo majitelé firem jste se zapojil do protikorupčních aktivit. Proč?

Korupce jako rakovina rozkládá stát. Ten nedělá to, co má, miliardy korun odtékají do šedé ekonomiky a mizí neznámo kde. Něčím zájmem prostě je, aby to tady fungovalo tak jako dosud. Politici nejsou důvěryhodní a lidé jim nevěří. A to by se rozhodně mělo změnit.

A.cz: Ještě zpátky k pančování. Vím, že docházelo i k poměrně masivnímu pančování Kofoly. Je tomu tak i nadále?

To je právě strašně zajímavé. České prostředí se velmi zkultivovalo a lidé už tolik neprahnou po různých napodobeninách a náhražkách.

Je zajímavé, že ačkoliv z pohledu na naši politickou reprezentaci by mohlo dojít k dojmu, že je u nás všechno špatně, tak tomu tak rozhodně není. Je to právě naopak. Česko má úžasné lidi. Technicky velmi zdatné, kreativní a hlavně nadprůměrně obětavé a loajální. Chybí nám jen trochu odvaha v podnikání, ale i ve snaze něco změnit.

Podívejte se, jak se měnila Kofola během půl století:

 

Právě se děje

Další zprávy