Koruna vůči euru - je tu další rekord

vid
2. 12. 2005 10:28
Praha – Koruna dnes ráno rekordně posílila vůči euru: její kurz prolomil historickou hranici 28,85.

Ekonomové se shodují, že posílení koruny přispívá vývoj v celém středoevropském regionu. Podobně jako koruna posílily vůči euru i měny okolních zemí.

K posílení také pomohlo prohlášení šéfa Evropské centrální banky po včerejším zvýšení úrokových sazeb. Jean-Claude Trichet oznámil, že bankovní rada svým včerejším rozhodnutím nezahájila sérii dalšího zvyšování sazeb.

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance tato informace mírně oslabila euro vůči dolaru i vůči středoevropským měnám.

Koruně pomohla ECB, Polsko i Slovensko

"To, že ECB nebude dál zvyšovat sazby, to znamená, že ani ČNB nemusí spěchat se zvyšováním sazeb. Otázkou je, zda v lednu vůbec zvýší sazby, ačkoliv podle říjnové predikce s tím počítala," uvedla hlavní analytička Raiffeisenbanky Helena Horská.

Horská uvedla, že posílení středoevropských měn pomohlo uklidnění kolem polské měny. Zlotý se podle ní stabilizoval díky tomu, že tamní vláda už netlačí na změnu zákona o centrální bance a trh se přestal zabývat riziky kolem státního rozpočtu.

Hlavní ekonom České spořitelny Viktor Kotlán se zmínil také o vlivu slovenské měny, která minulý pátek vstoupila do evropského systému směnných kurzů ERM II. (VÍCE ČTĚTE ZDE)

Koruna zatím více neposílí

"Tlak na posilování měn je v regionu silný, ale posilování je příliš přehnané, ukvapené. Čekala bych korekci," řekla Horská. S tím souhlasí Kotlán: "Koruna je momentálně přepálená a bude korigovat na 29 korun za euro."

Česká měna po ranním dosažení kurzu 28,84 zastavila růst a pohybuje se kolem této hranice.

Ekonomové se také shodují na tom, že posiluje také díky dobrému výkonu českého hospodářství, ale spíše v dlouhodobém trendu.

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance by koruna v dlouhodobém vývoji měla i nadále zpevňovat. "Apreciační trend je zhruba 3 procenta ročně," uvedl Vlk.

 

Právě se děje

Další zprávy