Koruna útočí na předkrizový kurz k euru a ještě posílí

Karel Toman
3. 8. 2010 14:04
Levněji bylo možné koupit euro za koruny naposledy v listopadu 2008

Praha - Koruna se i dnes ráno držela těsně pod  úrovní pondělního dvacetiměsíčního rekordu 24,66 korun za euro. Vůči dolaru přitom nadále posiluje i jednotná evropská měna.

Koho ale netlačí termín dovolené a chce výhodně nakoupit eura, měl by ještě chvíli počkat, koruna ještě může posilovat.

Koruna i euro vděčí podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka za silný kurz především lepší náladě na světových finančních trzích a větší ochotě investorů riskovat.

"Výrazný růst akcií, ropy a eurodolaru - to jsou přesně ty faktory, které svědčí o tom, že je větší chuť investorů riskovat," řekl Vlk. Samotná česká ekonomika tak má na růstu koruny nanejvýš nepřímý podíl.

Konce roku už jen 25 Kč/euro

"Krátkodobě jsou ještě podmínky pro to, aby koruna posílila, ale jak, to samozřejmě říci nedokážu. Dlouhodobější perspektiva ale už prostor pro výraznější posilování koruny nedává," dodal Vlk.

Ke konci roku podle něj bude kurz kolem 25 korun za euro.

Dolar zaostává v růstu především kvůli zprávám z ekonomiky USA, která podle všeho po vyprchání vládních stimulů zpomalila svůj růst. Naopak z Evropy přicházejí zprávy, že oživení je silnější, než se čekalo. Test bank dal také investorům opatrnou naději, že evropské banky nejsou v nejhorším stavu.

Zamíchat kartami v kurzu ale ještě může konec tohoto týdne. Na čtvrtek je totiž plánována schůzka Evropské centrální banky ohledně úrokové sazby, ve stejný den bude zasedat i ČNB. V pátek se zase čekají klíčové statistiky americké nezaměstnanosti.

Levnější bylo euro až v listopadu 2008

Eurodolar se v americkém a asijském pondělním obchodování stabilizoval kolem 1,3150, v úterý ráno pak začal znovu posilovat nad hranici 1,3200. Koruna se pohybovala na 24,68 za euro. To je jen o dva haléře slabší kurz než v pondělí, kdy vystoupala během jediného dne skoro o čtyřicet haléřů na 24,66 korun za euro. Koruna se tak podle Hospodářských novin stala toho dne nejrychleji posilující měnou světa, podle Vlka z Patria finance už ale koruna v minulosti zažila i rychlejší růst.

Každopádně levněji bylo možné koupit jednotnou evropskou měnu naposledy v listopadu 2008, tedy v době, kdy k nám vstupovala globální recese.

Silný kurz koruny může brzy zlevnit dovážené zboží, obvykle ale také škodí českým exportérům, jejichž zboží a služby v zahraničí zdražují. Ti se ale podle Hospodářských novin většinou proti výkyvům kurzu pojistili a hospodaří sice s vyšším, zato stabilním kurzem.


 

Právě se děje

Další zprávy