Koruna k dolaru sílí, zlevní ropu a plyn

Dušan Klimeš
22. 11. 2006 11:05
Praha - Za americký dolar dnes obchodníci dají nejméně korun v historii. Ještě před šesti lety přitom stál dvakrát tolik.
Jednodolarovky jsou pro většinu Američanů lepší než kovová mince téže hodnoty. Tento týden začne další pokus to změnit: vyjde nová série mincí s portréty bývalých prezidentů. Zahodí kvůli tomu Američané svou oblibu papírových bankovek?
Jednodolarovky jsou pro většinu Američanů lepší než kovová mince téže hodnoty. Tento týden začne další pokus to změnit: vyjde nová série mincí s portréty bývalých prezidentů. Zahodí kvůli tomu Američané svou oblibu papírových bankovek? | Foto: Reuters

Novou hranicí, která bude od dnešního dne považována za nejsilnější kurs koruny k dolaru, je 21,63 koruny. Ještě v listopadu roku 2001 stál jeden americký dolar více než čtyřicet korun. Česká měna tak pokračuje ve své spanilé jízdě za rekordy.

Levnější dolar ocení především motoristé, protože je jedním z hlavním příčin, proč jsou ceny benzínu na stojanech již několik let na téměř stejné úrovni, přestože ropa zdražila o stovky procent.

Foto: Aktuálně.cz

Za benzín levnější

A tak zatímco se barel ropy Brent zdražil na trojnásobek, posilující koruna dokázala mírnit tento trend.

Nyní přichází opět její chvíle. Po dvou měsících se totiž barel dostává znovu nad šedesát dolarů, protože OPEC vyplnil svoje hrozby a v zájmu zvyšování cen omezuje těžbu. Pokud tedy koruně nedojde dech, mohla by i nadále pomoci českým motoristům k "levnému" benzínu.

"Je to dobrá zpráva pro českou inflaci a obchodní bilanci, zlevní se dovoz ropy a plynu," říká Aleš Michl z Raiffeisenbank.

Sílící koruna je navíc dalším důvodem, proč by centrální banka měla odložit zvyšování úrokových sazeb. Levnější zahraniční měny totiž přináší i levnější dovážené zboží a boj s inflací tak pro ČNB není tak složitý.

Foto: Aktuálně.cz

Kam kráčíš?

Kam se ale dál koruna vydá, se analytici příliš neshodují.

Zatímco Vladimír Pikora z Next Finance si myslí, že v létě příštího roku se koruna posune k hranici 21 korun, ekonomové Raiffeisenbank předpovídají, že již v prvním čtvrtletí příštího roku by se mohla přiblížit dvacetikorunové hodnotě.

Směr je ale jednoznačný. Jak k dolaru, tak k euru čekají další posilování.

 

Právě se děje

Další zprávy