Koruna hned slábne, hned sílí. České měně chybí směr

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
6. 3. 2009 17:20
Pohyblivá koruna je zásadním problémem například pro české exportéry
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Koruna v současnosti zažívá značné výkyvy a postrádá směr.

V tomto týdnu dokázala posílit přes pět procent až k hodnotě 27 korun za euro, ale stihla také oslabit zpět nad 28korunovou hranici.

V souvislosti s rychlým posilováním české měny v první polovině týdne se přitom mluvilo hlavně o aktivitě farmaceutického obra Sanofi-Aventis, který navyšuje svůj podíl ve společnosti Zentiva.

K růstu koruny také částečně přispělo rozhořčení centrálních bankéřů v regionu, že Evropa státy hází do jednoho pytle, a téma pomoci pro střední a východní Evropu. Že šlo o krátkodobé zdroje růstu, se ovšem ukázalo vzápětí.

Pohyblivá koruna je problémem například pro české exportéry, kterým nestálost kurzu komplikuje uzavírání dlouhodobých kontraktů.

Pro plánovaní je totiž výhodnější kurz stabilní, řada vyvážejících firem se tak proti pohybům měny zajišťuje různými způsoby. A to buď fixací měny, nebo uzavírání smluv v eurech. Právě zavedení této měny v Česku ale vidí vývozci jako nejlepší řešení.

Výkyvy koruně zůstanou

Výrazné výkyvy by měly korunu provázet i v dalších dnech. "Jejich zdrojem mohou být statistiky dokládající horší průběh světové recese, další problémy finančního sektoru a na druhé straně aktivita centrálních bank a politiků," říká analytik společnosti Patria Finance Tomáš Vlk.

Tomu, že by se koruna vymanila z vnějších vlivů, přitom analytik nevěří.

Zprávy z regionu a ze světa budou podle Vlka důležité i nadále. "Pro příští měsíce předpokládáme pohyb kolem 28,50, s větší volatilitou a bez jasného směru," dodává.

Neopomenutelnou úlohu ale budou hrát také domácí data. Příští týden bude plný nových čísel z české ekonomiky, jako je vývoj inflace, zahraničního obchodu, mezd nebo platební bilance. Zveřejněn bude i zpřesněný odhad HDP za čtvrté čtvrtletí a především jeho struktura.

"V souhrnu lze říci, že čekáme potvrzení slábnutí české ekonomiky, což by nemělo být pro českou korunu povzbudivé. Důležitější roli však patrně sehraje vývoj celkového sentimentu vůči středoevropskému regionu," doplnil analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

 

Právě se děje

Další zprávy