Korean Air nabízí za 44 procent ČSA 2,64 milionu euro

ČTK ČTK
6. 3. 2013 14:28
Zájem o České aerolinie mají pouze korejské aerolinky Korean Air
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Zájem o České aerolinie mají pouze korejské aerolinky Korean Air, druhý zájemce Qatar Airways závaznou nabídku nepředložil. Na tiskové konferenci po středečním jednání vlády to řekl ministr financí Miroslav Kalousek.

Korejské aerolinie za 44procentní podíl v ČSA nabízejí 2,64 milionu euro (zhruba 67,5 milionu korun). Vláda nabídku Korean Air zatím pouze vzala na vědomí, projednat by ji měla příští týden.

"Přistoupí-li vláda na nabídku a schválí tento návrh, tak nic nebude bránit podpisu smlouvy," uvedl Kalousek. K tomu by mohlo dojít ve druhé polovině dubna. Korean Air poté podle něho zřídí na Letišti Václava Havla v Praze svoji základnu a bude na pražské letiště přepravovat své klienty.

Částka 2,64 milionu euro je podle ministra financí odpovídající částka za uvedený podíl v ČSA. Znalecký posudek, který vloni na podzim zpracovala auditorská společnost Ernst & Young, uváděl hodnotu 95,7procentního státního podílu v národním dopravci na 148 milionů korun. Důležitější než samotná cena je ale strategický záměr, který investor s ČSA má, zopakoval Kalousek s tím, že předpokládá, že Korean Air zařadí ČSA do své sítě.

Korean Air provozuje 140 letadel a zaměstnává šest tisíc pilotů, uvedl Kalousek s tím, že význam a hodnota tohoto dopravce, který patří mezi špičku nejen v Asii ale i v Evropě, je mnohonásobně vyšší než u ČSA. Ty pro srovnání v současném letovém řádu provozují 28 letadel.

Vláda se ČSA snažila prodat už v lednu 2009. Ve druhém kole výběrového řízení zůstalo konsorcium Unimex a Travel Servis, které za aerolinie nabídlo miliardu korun s podmínkou, že vlastní jmění ČSA bude alespoň na nule; v pololetí ale bylo v minusu přes 700 milionů korun. Původně se očekával výnos z privatizace ČSA v rozmezí tří až pěti miliard korun. Vláda posléze rozhodla, že ČSA konsorciu neprodá.

 

Právě se děje

Další zprávy